Portugalski predsednik z vetom ustavil zakonodajni postopek o dekriminalizaciji evtanazije

0

Portugalski predsednik in konservativec Marcelo Rebelo de Sousa je v ponedeljek vložil veto na zakon o dekriminalizaciji evtanazije, ki ga je parlament po zadržkih ustavnega sodišča preoblikoval, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, to pomeni konec zakonodajnega postopka, ki se je začel februarja 2020, saj je portugalski predsednik že pred tem naznanil odločitev o razpustitvi parlamenta in sklicu predčasnih parlamentarnih volitev za 30. januar 2022.

Če bi imel parlament polno moč, bi leva večina lahko preglasila predsedniški veto z drugim glasovanjem o istem besedilu. Tako pa bo razprava o zakonu znova potekala šele po volitvah, ki bi lahko prinesle tudi spremembo razmerja moči v poslanskih vrstah, piše spletni portal Politico.

De Sousa, katoličan in profesor prava, je svojo odločitev utemeljil s prošnjo za pojasnila v zvezi z vprašanji, “ki so se pojavila šele v tej drugi različici zakona”. Želi, da poslanci navedejo, ali je smrt z medicinsko pomočjo mogoče dovoliti v primeru “usodne” in “neozdravljive bolezni” ali že samo “resne bolezni”.

Prvo različico zakona je velika večina poslancev sprejela januarja letos, vendar je predsednik de Sousa zadevo posredoval ustavnemu sodišču, ki je odločilo, da besedilo temelji na preveč nenatančnih konceptih. Preoblikovano besedilo je bilo nato izglasovano v začetku novembra, dan po tem, ko je predsednik napovedal razpustitev parlamenta zaradi zavrnitve predloga državnega proračuna za leto 2022.

V Evropi je bila evtanazija doslej legalizirana v državah Beneluksa in v Španiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen