Poljski premier Morawiecki svari, da je na kocki varnost celotne EU

0

Poljski premier Mateusz Morawiecki svari, da val nezakonitih migrantov, ki se skušajo iz Belorusije prebiti na Poljsko, ogroža varnost celotne EU. Mejni prehod Kuznica, kjer je v ponedeljek več sto migrantov skušalo prebiti belorusko-poljsko mejo, je Poljska medtem zaprla. Območje sta davi obiskala Morawiecki in poljski obrambni minister.

“Zaprtje poljske meje je naš nacionalni interes. A danes sta na kocki stabilnost in varnost celotne EU,” je na Twitterju zapisal Morawiecki. Kot je dodal, je ta hibridni napad s strani beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka “usmerjen proti nam vsem”, “a ne bomo se pustili prestrašiti in bomo skupaj s partnerji iz Nata in EU branili mir v Evropi”.

Belorusija medtem še naprej zavrača obtožbe, da usklajuje množične poskuse prečkanja zunanje meje EU. Belorusko obrambno ministrstvo jih je danes označilo kot povsem neutemeljene in Poljski obenem očitalo, da namerno stopnjuje napetosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belorusko zunanje ministrstvo je Varšavo hkrati v naprej posvarilo pred “kakršnimikoli provokacijami proti Republiki Belorusiji z namenom upravičiti nezakonito uporabo sile proti zapostavljenim, neoboroženim ljudem, med katerimi so številni otroci in ženske”.

Poljska je v ponedeljek po lastnih navedbah preprečila vdor več sto migrantov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, čez mejo z Belorusijo. Na mejo je poslala 12.000 svojih vojakov ter kasneje tudi na spletnih omrežjih objavila posnetke nasilja. Poskus prebiti ograjo z bodečo žico, ki jo je Poljska postavila na meji, je sicer preprečila, a na območju ostaja na tisoče ljudi.

Zaradi napete situacije je Varšava danes sporočila, da se je odločila za nedoločen čas v celoti zapreti bližnji mejni prehod Kuznica. Od 7. ure zjutraj je prevoz blaga in oseb čez ta prehod ustavljen, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila predstavnica poljskih obmejnih enot. Ljudi pozivajo, naj uporabijo druge mejne prehode.

Obenem je uradna Varšava na Twitterju sporočila, da sta ta mejni prehod davi obiskala premier Morawiecki in obrambni minister Mariusz Blaszczack in se srečala z obmejnimi varnostnimi silami ter se jim zahvalila za njihovo delo. Objavili so tudi nekaj fotografij obiska.

Poljska je poleg Litve ter v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU.

Omenjeno mejo je tako v minulih mesecih prečkalo že na tisoče migrantov, še več pa naj bi jih prihajalo. Več jih je bilo pri poskusu prehoda meje ubitih, obenem pa se vrstijo potencialno nevarni incidenti med vojaki, ki vsak s svoje strani, a obenem zelo blizu drug drugemu, varujejo omenjeno mejo.

Bruselj Minsku očita “hibridno vojno” kot odgovor na sankcije unije po lanskih spornih predsedniških volitvah. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je v odzivu na “vztrajno hibridno napadanje s strani beloruskega režima” danes sprejel sklep o začasnem delnem prenehanju izvajanja sporazuma med EU in Belorusijo o poenostavitvi izdajanja vizumov za uradnike beloruskega režima. Ta odločitev pa ne bo vplivala na navadne beloruske državljane, je sporočilo slovensko predsedstvo Svetu EU.

Začasno prenehanje izvajanja se nanaša na določbe, s katerimi se za uradnike beloruskega režima ukinjajo zahteve po dokazilih, ureja izdajanje vizumov za večkratni vstop in zmanjšujejo takse za obravnavo vlog za izdajo vizuma.

“Odločno obsojamo in zavračamo nadaljnjo instrumentalizacijo migracij, ki jo izvaja beloruski režim. Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenjem ljudi. Z današnjo odločitvijo smo znova pokazali, da se bomo še naprej skupaj zoperstavljali temu hibridnemu napadanju,” je sporočil predsedujoči Svetu EU, slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen