Pahor predlaga Majo Bilbija za prvo namestnico predsednika računskega sodišča

0

Predsednik države Borut Pahor je danes v DZ posredoval predlog za imenovanje Maje Bilbija na mesto prvo namestnice predsednika računskega sodišča. Bilbija, ki je vrhovna državna revizorka na računskem sodišču, se bo javnosti predstavila prihodnji teden, so sporočili iz urada predsednika republike.

Bilbija je magistrica znanosti s področja davčnega prava, predsednik Pahor pa ocenjuje, da je zaradi svojega znanja in dolgoletnih izkušenj na področju javnofinančnih vprašanj in državnih revizij primerna kandidatka za predlagano mesto.

“S svojim dosedanjim delom je dokazala, da je visoko strokovno usposobljena, izkušena, sposobna in motivirana, da prevzame izziv postati članica računskega sodišča,” so poudarili v uradu.

Pahor je po pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da kandidatka uživa tudi zadostno podporo poslank in poslancev DZ. DZ o kandidatki glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidatka pa je izvoljena, če zanjo glasuje večina vseh poslancev.

Po odločitvi predsednika republike o izboru kandidatke in pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke v predsedniški palači. Bilbija se bo tako javnosti predstavila prihodnji teden.

Na Pahorjev poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča je sicer prispelo pet kandidatur. Kandidature so poleg Bilbije oddali še Maja Hmelak, Zoran Mladenovič, Nataša Musar Mišeljić in Nataša Prah.

Mesto prvega namestnika predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela se bo namreč izpraznilo 3. februarja 2022, ko se izteče mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen