NIJZ: V Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe z različico omikron, WHO: Je skrb vzbujajoča

0

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe z novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa jo je danes označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je npr. trenutno prevladujoča različica delta, so po posvetovanju s strokovnjaki sporočili iz WHO.

Glede na navedbe WHO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih, večinoma v afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice danes odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja južne Afrike. Evropska agencija za zdravila (Ema) je medtem ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen