Morawiecki: Kriza na meji z Belorusijo največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne

0

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes označil migrantsko krizo na meji z Belorusijo za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne. Morawiecki, ki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, je zagotovil, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse v svoji moči, da zavaruje meje EU.

Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU. “To je največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih,” je poudaril. “Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU,” je dodal.

Poljski premier se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, dve od njih tudi mejita na Belorusijo, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo, z zavajanjem migrantov, da bodo lahko čez njihovo ozemlje lažje prišli v Evropsko unijo. Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema migrantov. Lukašenko je v intervjuju za britanski BBC v petek sicer priznal, da je možno, da so njegove sile pomagale migrantom pri prečkanju meje, zanikal pa očitke, da sam stoji za operacijo oz. da je migrante vabil v Belorusijo.

Čeprav se kažejo znaki umiritve trenutne krize, so poljski obmejni stražarji danes poročali o novem poskusu nezakonitega prečkanja meje, med njimi naj bi skušala nasilno mejo prečkati skupina z okoli 100 migranti. Incident se je zgodil v soboto malo pred polnočjo. Skupno so zabeležili 208 poskusov nezakonitega prečkanja meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v soboto posvaril, da je Belorusija spremenila taktiko in po novem na več točk ob meji pošilja manjše skupine migrantov, ki nato skušajo priti na ozemlje EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen