Morawiecki danes na obisku v Ljubljani z Janšo tudi o migrantski krizi

0

Predsednik vlade Janez Janša bo danes v Ljubljani gostil poljskega premierja Mateusza Morawieckega, so potrdili v kabinetu predsednika slovenske vlade. Premierja se bosta po napovedih pogovarjala o aktualnih zadevah, med njimi je tudi migrantska kriza na poljsko-beloruski meji. Po koncu srečanja je predvidena novinarska konferenca.

Poljski premier se te dni mudi pri evropskih voditeljih, pri katerih si želi zagotoviti podporo ob krizi na meji. Kot napovedujejo v uradu Morawieckega, bodo pogovori v Ljubljani pomembni, saj Slovenija trenutno predseduje Svetu EU.

Premierja bosta pozornost predvidoma namenila težkim geopolitičnim razmeram, kibernetskim napadom, grožnjam energetskemu trgu in migracijam, saj je na teh področjih nujno skupno in usklajeno delovanje, je v torek tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller.

Morawiecki bo danes obiskal še Pariz, kjer se bo srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Morawiecki se je v prejšnjih dneh sestal že z več evropskimi voditelji, med drugim se je mudil v baltskih državah, v torek pa se je srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Na meji med Belorusijo in Evropsko unijo so že tedne razmere zaostrene, saj se je tam zbralo več tisoč migrantov. Migrante so sedaj sicer namestili v začasni center nedaleč od meje v Belorusiji, številni še vedno čakajo na priložnost za prečkanje meje v EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen