Logar s švicarskim kolegom za okrepitev zaupanja med EU in Švico

0

Zunanji minister Anže Logar se je danes s švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom, ki je na obisku v Ljubljani, zavzel za okrepitev zaupanja med Evropsko unijo in Švico. Ena od osrednjih točk pogovorov je bil namreč propad pogajanj o sporazumu o sodelovanju med EU in Švico. Govorila sta tudi o tem, kakšne možnosti krepitve sodelovanja so na voljo.

Švica je maja enostransko odstopila od pogajanj, kar so v Bruslju sprejeli z razočaranjem. Ta teden pa je odnosom dal nov zagon obisk Cassisa v Bruslju, kjer je s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem razpravljal o tem, kako naprej in kako okrepiti zaupanje. V tej luči je med drugim sledil tudi današnji obisk v Sloveniji, ki trenutno predseduje Svetu EU.

“Sporazum o sodelovanju smo razumeli kot prevelik korak naprej za Švico,” je pojasnil Cassis. Zagotovil je, da se Švica ne umika v odnosih z EU, ampak si želi trenutno osredotočiti na manjše korake naprej. To je bil po njegovih besedah tudi glavni razlog za obisk Bruslja, “da se najde rešitev in da se znova vzpostavi zaupanje”.

Poudaril je, da želijo tudi z obiskom predsedujoče države Svetu EU dati jasen signal, da so resni glede EU.

Logar se strinja, da so pomembni tesni odnosi med EU in Švico, pri čemer je pomembno tudi zaupanje. “Brez zaupanja med dvema je nemogoče imeti dogovor,” je dejal. Prepričan je še, da je treba izziv zaupanja nagovoriti že na začetku tega procesa, in zagotovil, da bo slovensko predsedstvo naredilo vse, da se to okrepi.

Izrazil je tudi pričakovanje, da se bodo intenzivni pogovori med EU in Švico nadaljevali. “Rad bi poudaril pomembnost odnosov med EU in Švico. Entiteti sta tako povezani, da poudarjam, da ni prostora za strategijo, v kateri bi bili poraženci, ampak moramo zasledovati takšen dialog, da bomo iz njega vsi izšli kot zmagovalci,” je povedal.

Ministra se zavedata, da bi sporazum o sodelovanju pomembno vplival na poglobitev odnosov med državama. Strinjala sta se tudi glede tega, da imata državi trenutno tesne odnose in odlično gospodarsko sodelovanje, ki pa bi ga lahko še okrepili.

Švica je za Slovenijo druga najpomembnejša trgovinska partnerica in tretji najpomembnejši investitor, je povedal Logar. Številke so v zadnjih letih v porastu kljub pandemiji covida-19, je dodal. Ob tem je kot pozitivno izpostavil odločitev farmacevtskega podjetja Novartis, da del proizvodnje cepiva proti covidu-19 preseli v Slovenijo.

Po besedah Logarja bi lahko državi sicer okrepili gospodarsko sodelovanje, med drugim na področju gradbeništva, obnovljivih virov, digitalizacije in električne mobilnosti.

Cassis pa je odličnost odnosa med državama podkrepil s številnimi visokimi obiski politikov, med drugim se je poleti v Sloveniji mudil švicarski predsednik Guy Parmelin.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen