(Kako deluje evropska parlamentarna demokracija in vpliv) Ozaveščanje mladih z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom

0

(16. november 2021) Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v projektu rEUral Europe, ki ga financira Evropski parlament, in v katerem se pripravljajo vlogi s poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu. Glavni cilj projekta, ki ga vodi Zavod Mladinska mreža MaMa, je ozaveščati državljane, predvsem mlade, kako deluje evropska parlamentarna demokracija in vpliv, ki ga ima EU na naše življenje. Skozi projekt se želi povečati zanimanje državljanov za EU in evropske tematike, veščine aktivnega državljanstva in jim podrobneje približati tematike varstva okolja, digitalizacije in pomena solidarnosti.

“Slovenija je del družine 27 držav EU, ki so ekonomsko, politično in družbeno globoko povezane, zastopana je v vseh institucija EU in sodeluje pri vseh odločitvah teh institucij. Ima komisarja v Evropski komisij, 8 poslancev v Evorpskem parlamentu  in ima pri odločitvah Sveta EU enakopravne glas z vsemi ostalimi državami članicami,” je v vlogu, ki je bil pripravljen v okviru omenjenega projekta najprej izpostavil evropski poslanec. Nato je povedal, da sam kot poslanec v Evropskem parlamentu sodeluje v dveh odborih. “Sem podpredsednik odbora za kulturo in izobraževanje, takoimenovani CULT, ki je pristojen za vse vidike, povezane s kulturo, torej širjenje kulture, kulturna dediščina, kulturna in  jezikovna raznolikost, izobraževanje, avdiovizualna, informacijska in medijska politika, vidiki informacijske družbe, področja mladine in športa. Sodelujem tudi v okviru odbora za zunanje zadeve – AFET, člani katerega prispevamo k opredelitvi skupne zunanje in varnostne politike Unije,” je povedal poslanec. Prav tako je dodal, da je stalni poročevalec za program Erasmus + in skrbniške sklade EU. “V vlogi stalnega poročevalca sem odgovoren za to, da v imenu Evropskega parlamenta  spremljam izvajanje politike EU na teh področjih ter pripravljam poročila in zastopam stališče parlamenta,” je povedal dr. Zver.

Kot pravi poslanec, je njegov delovnik izjemno razgiban in pester ter prepleten z mnogimi odgovornimi odločitvami. “Poleg sodelovanja z državljani, sodelujem v odborih, razpravljam na delovnih skupinah in na plenarnih zasedanjih, na sejah delovnih teles obravnavamo različne zakonodajne predloge, sem tudi stalni poročevalec za Erasmus+, ki je krovni evropski program za mlade, mobilnost in šport, ki mladim odpira številna vrata in je resnično zgodba o uspehu,” je naštel dr. Zver. Nato je dodal, da je ravnokar imel tudi tedenski sestanek z asistenti, “kjer smo obravnavali aktualne teme in sestavljali tedenski načrt. ” Ob razgibanem delovnem urniku pa poslanec najde tudi čas za hobije. “Rad prisluhnem dobri glasbi ali pa se odpravim na tekmo tenisa. Zelo rad igram šah, grem v gore, sem pa tudi ljubitelj nogometa, košarke in smučanja. Z veseljem kuham in poprimem za delo okoli hiše in na vrtu, predvsem pa mi je dragocen čas z mojo družino,” je povedal dr. Zver.

Ko je spregovoril o naši domovini, je dejal, da smo pred 30 leti dobili svojo državo, o kateri so naši predniki hrepeneli stoletja. “Samostojnost in neodvisnost nam nista bili podarjeni. Z enotnostjo naroda, ki se je znal upreti tujemu agresorju, smo si ju pošteno priborili. V bitki z Goljatom smo zmagali na krilih enotnega naroda in kljub težkim preizkušnjam vztrajali ter sledili jasnemu cilju, podkrepljenim s plebiscitnim ukazom ZA samostojno Slovenijo,” je dejal dr. Zver in poudaril, da je čas osamosvajanja najsvetejši čas v zgodovini slovenskega naroda, vreden spominjanja in proslavljanja. “Lahko si samo predstavljamo, kako ponosni bi bili naši predniki na ta dosežek in vse nadaljnje, ki so si sledili, in med katere lahko štejemo tudi vstop Slovenijo v EU, za kar je marca 2003 na referendumu glasovalo skoraj 90% volivcev,” je pripomnil poslanec.

“Dejstva, da Slovenija danes ne bi bila del EU, si je težko predstavljati. Slovensko gospodarstvo bi bilo verjetno bistveno šibkejše, razvojne možnosti bi bile slabše in življenjski standard bi bil nižji kot je sedaj. Slovenija je z vstopom v EU mnogo pridobila in prišla v ugodno okolje,” je poudaril poslanec. Prav tako je ocenil, da “Evropa ostaja naš svetilnik in zanj se je vredno boriti, da bo še naprej svetil na Evropo, ki spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine, enakopravnost obeh spolov in pravice človeka do varnosti in dostojanstva.”  “Ko se ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije oziramo v preteklost in stremimo v prihodnost, ugotavljamo, da smo takrat, ko smo dosegli kakšen pomemben dosežek, bili vselej enotni,” je zaključil dr. Milan Zver.

Celotni vlog si lahko ogledate tukaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen