Janša: Pri imenovanju delegiranih tožilcev se ne dogaja nič, kar ni bilo dogovorjeno

0

Premier Janez Janša je glede današnjega imenovanja Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca dejal, da “se ne dogaja nič, kar ni bilo dogovorjeno”. “Če je še kakšna nejasnost, bo v naslednjih mesecih odpravljena,” je še povedal na novinarski konferenci s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim.

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes Frank Elerjevo in Oštirja imenoval za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce.

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Tožilca sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna, da ju je kolegij EPPO imenoval za evropska delegirana tožilca za poln mandat. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU.

Tudi Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Njuno imenovanje za poln petletni mandat “pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS”.

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je v prvem odzivu dejal, da si je slovenska slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO. “Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo,” je še dejal.

EPPO je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Ta je EPPO vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen