Janša ob odprtju spominskega obeležja osamosvajanja na Otočcu poudaril, da se je blaginja od takrat daleč izboljšala

0

Na Otočcu so danes ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta in njegovega takratnega hrvaškega kolega Franja Gregurića odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja držav.

Danes odkrito obeležje spominja na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Odkrili so ga prav v letu, ko obe državi obeležujeta 30-letnico samostojnosti.

Ob tej priložnosti je Janša med drugim dejal:

https://twitter.com/vladaRS/status/1462773444379090944

Tako bivša kot sedanja predsednika vlad Slovenije in Hrvaške so v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji danes izpostavili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.

Premier Janša je ob tem pozval, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva. Plenković je menil, da sta državi najboljši sosedi in prijateljici.

Peterle je prav tako dejal da je treba odnose med država urejati v duhu prijateljstva. Gregurič pa je izrazil ponos na sedanjo raven odnosov med država in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen