Francoski desničar Zemmour se podaja v predsedniško tekmo

0

Francoski desni politični komentator in novinar Eric Zemmour je danes napovedal, da bo kandidiral na francoskih predsedniških volitvah aprila prihodnje leto.

“Ni več časa za reformo Francije, ampak jo je treba rešiti. Zato sem se odločil za kandidaturo na predsedniških volitvah,” je povedal nekdanji novinar v videoposnetku, objavljenem na Youtubu, v katerem je posnemal francoskega generala Charlesa de Gaulla.

Zatrdil je, da številni Francozi ne prepoznajo več svoje države, ki po njegovih besedah “izginja”. “Odločil sem se, da usodo naše države vzamem v svoje roke,” je še povedal v videu, ki ga je v živo spremljalo več deset tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med razlogi za propadanje države je naštel priseljevanje, “ki ni vzrok za vse naše težave, čeprav je vse poslabšalo,” “utopijo Evrope, ki ne bo nikoli narod”, in politike z vseh bregov.

Kritičen je bil tudi do aktualnega predsednika Emmanuela Macrona, ki je po njegovih besedah obljubljal, da bo drugačen od predhodnikov, a se je izkazalo, da je “sinteza predhodnikov”.

63-letnik, ki je poročen in ima tri otroke, velja za enega najbolj znanih francoskih političnih komentatorjev. V preteklosti je bil med drugim urednik pri časniku Figaro in televiziji CNews, ki so jo mnogi poimenovali kar francoski Fox News. Številni ga imenujejo tudi “francoski Trump”. Zavzema se za omejevanje priseljevanja in islama, v preteklosti je posvaril pred muslimansko “kolonizacijo” Francije.

Prvo predvolilno zborovanje načrtuje za nedeljo dopoldne v Parizu. Antifašistična združenja in sindikati so že napovedali protest proti Zemmourju.

V javnomnenjskih anketah je sicer sin alžirskih priseljencev trenutno na tretjem mestu za Macronom in svojo konkurentko na skrajni desnici Marine Le Pen. Slednjo je sicer v zadnjih mesecih za nekaj časa celo prehitel.

Glede na anketo inštituta Ifop, objavljeno v nedeljo v časniku Journal du Dimanche, se Macronu v prvem krogu volitev, ki bo 10. aprila 2022, obeta 25 odstotkov glasov, Le Penovi od 19 do 20, Zemmourju pa od 14 do 15. V drugem krogu bi nato aktualni predsednik premagal skrajno desno političarko.

Le Penova zatrjuje, da se “prah začenja polegati”, potem ko se je Zemmour bliskovito povzpel. Macron medtem uradno še ni napovedal svoje kandidature, to naj bi storil v začetku prihodnjega leta.

Bodo pa ta konec tedna na kongresu svojega predsedniškega kandidata izbrali desni Republikanci. Štirje od petih kandidatov se bodo drevi pomerili v zadnjem televizijskem soočenju pred kongresom, ki se bo začel v sredo. Med kandidati so nekdanji evropski komisar in evropski pogajalec o brexitu Michel Barnier, poslanec Eric Ciotti, nekdanji minister Xavier Bertrand in vodja pariške regije Valerie Pecresse.

Svoja kandidata so medtem že izbrali socialisti, ki v predsedniško tekmo pošiljajo pariško županjo Anne Hidalgo, in zeleni, ki jih bo zastopal evroposlanec Yannick Jadot.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen