Evropske borze kljub novi različici koronavirusa v zelenem

0

Prvi trgovalni dan novega tedna na evropskih borzah se je kljub širitvi nove različice novega koronavirusa, poimenovane omikron, začel z rastjo osrednjih indeksov. Za razliko od Azije, kjer so borze končale v rdečem, so evropski vlagatelji danes zaenkrat bolj optimistični, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Delnice po svetu so v petek zaradi vesti o različici novega koronavirusa, ki vsebuje veliko število mutacij, izgubile svojo vrednost. Pojavljajo se namreč skrbi o učinkovitosti cepiva proti tej različici, zato so številne države prepovedale lete iz južnega dela Afrike, od koder domnevno izvira omikron.

Nova kriza je tako le še okrepila napeto ozračje na borzah, na katerega že tako vplivajo rast inflacije in načrti centralnih bank v boju proti naraščajoči svetovni inflaciji.

Vlagatelje sicer tolažijo izjave dveh južnoafriških zdravstvenih strokovnjakov, da so simptomi omikrona zaenkrat blagi, čeprav Svetovna zdravstvena organizacija poziva k previdnosti. Analitiki zato ocenjujejo, da bodo svetovni trgi ostali negotovi, dokler ne bo znanega več o novi različici.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do okoli 9.40 v primerjavi s petkom okrepil za 1,22 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,89 odstotka vrednosti, indeks CAC 40 v Parizu pa 0,95 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 0,93 odstotka nad izhodiščem.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem medtem nekoliko znižal. Okrog 9.40 je bilo treba na frankfurtski borzi za en evro odšteti 1,1273 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta izgubila 0,45 odstotka vrednosti.

Na azijskih borzah se je dan končal v rdečem. Borza v Tokiu je zabeležila 1,63-odstotni padec indeksa Nikkei 225. Avstralski indeks All Ordinaries je izgubil 0,49 odstotka vrednostni, v Južni Koreji je indeks Kospi zabeležil 0,92-odstotni padec. V Hongkongu se je indeks Hang Seng doslej znižal za 0,95 odstotka, medtem ko je osrednji indeks v Šanghaju 0,04 odstotka pod izhodiščem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen