Do končanja nacionalnega postopka začasno imenovana delegirana tožilca iz Slovenije

0

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders sta pozdravila današnje imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca iz Slovenije.

“Dobre novice, zdaj imamo delegirane tožilce iz vseh sodelujočih držav,” je na Twitterju zapisala Jourova, ki je pri tem poobjavila tvit EPPO o imenovanju Frank Elerjeve in Oštirja za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat, ki pa se bo predvidoma prekinil z novim predlogom iz Slovenije.

Podobno je zapisal evropski komisar za pravosodje Reynders. “Po več pogovorih s slovenskim premierjem Janezom Janšo in ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem me veseli, da imamo zdaj delegirane tožilce iz vseh držav članic, ki sodelujejo v EPPO,” je poudaril.

Kolegij EPPO je danes Frank Elerjevo in Oštirja imenoval za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce. Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

EU je EPPO, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen