Dikaučič: Slovenija ves čas za polno vključitev v EPPO

0

Na imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca se je danes odzval tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič. Kot je dejal v izjavi za Radio Slovenija, si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO.

“Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo,” je še dejal.

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Frank Elerjevo in Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce.

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot leto dni. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna, da ju je danes kolegij evropskega javnega tožilstva imenoval za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU.

Tudi Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Njuno imenovanje za poln petletni mandat “pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS”, so sporočili na spletnih straneh.

EPPO je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Ta je EPPO vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen