Dikaučič odgovarja Heferletovi: Interpelacija le zato, ker sem minister te vlade

0

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič se je danes v državnem zboru odzval na očitke iz interpelacije in poudaril, da ne gre za kritiko njegovega dela, ampak “se me interpelira zgolj zato, ker sem minister te vlade”. Kot je dejal, interpelacijo v celoti zavrača, saj pri svojem delu sledi ustavi, zakonom in lastni vesti.

Predlagatelji interpelacije po njegovih besedah želijo ustvariti vtis, da je njegovo ministrovanje nedopustno, vendar pa za očitke nimajo nobenih argumentov in dokazov ter “navajajo netočnosti”. “Zavedam se, da bom deležen obtožb in natolcevanj, vendar vem, da delam prav in da me pri tem podpira vlada,” je poudaril.

“Očita se mi, da delujem proti vladavini prava, po drugi strani pa se mi očita prav sledenje črki zakona, zato se sprašujem, kaj mi predlagatelji interpelacije dejansko sploh očitajo,” je dejal in opozoril: “Jasno je, da se me interpelira zgolj zato, ker sem minister te vlade. Kar je v nasprotju z bistvom instituta interpelacije.”

Dikaučič je zavrnil vse očitke predlagateljev interpelacije, med drugim odgovornosti za objavo nezakonitega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ter odgovornosti za odlašanje vlade pri imenovanju državnih tožilcev.

Kot je dejal, je “zaplet” glede imenovanja delegiranih evropskih tožilcev kljub drugačnim namigovanjem pravne narave, ki ga bo v končni fazi verjetno razrešilo sodstvo, “kar pa bom seveda upošteval, kot sem vedno do sedaj”. Na podlagi nedavnega sklepa vlade o začasnem imenovanju dveh delegiranih tožilcev pa si, kot je dejal, želi, da bo Slovenija tudi do takrat lahko v polni meri sodelovala v Evropskem javnem tožilstvu.

Zavrnil je tudi očitke o odgovornosti pri odlašanju vlade z imenovanjem državnih tožilcev ter poudaril, da je izvedba razpisa edina pristojnost, ki jo kot minister ima. Zato mu po njegovih besedah ni mogoče utemeljeno očitati zavlačevanja postopkov oziroma nespoštovanja predpisov, prav tako ne nikakršnega razlikovanja med kandidati oziroma preferiranja določenega kandidata za državnega tožilca. Postopke ministrstvo vodi zakonito in brez odlašanja ali zastojev, je zagotovil.

“Očita se mi, da sem del vlade, ki v svetovni zdravstveni krizi sprejema ukrepe za varovanje življenja in zdravja,” pa se je odzval na očitke, da kot pravosodni minister sodeluje pri sprejemanju predpisov, s katerimi vlada posega v človekove pravice in temeljne svoboščine.

Vloge v zakonodajnem postopku so jasno začrtane in zamejene, zato je po njegovem interpelacija vsebinsko neutemeljena in predstavlja nevaren precedens, v skladu s katerim bi lahko politično odgovornost uveljavljali povsem ločeno od pristojnosti, ki jo posamezni minister ima.

V zadnji točki interpelacije pa je “problematizirana tudi moja prosta izbira zaposlitve” oziroma možnost za potegovanje za le-to, ter uporaba pravnih sredstev, kar vse vsakemu od nas pod enakimi pogoji zagotavlja ustava

Kot je dejal, se v zadnji točki interpelacije – gre za očitke o okrnitvi delovanja notariata v Spodnji Savinjski dolini – problematizirana njegova prosta izbira zaposlitve. Še preden je postal kandidat za ministra, je želel uresničiti z ustavo zagotovljeno pravico do dela in postati notar, je pojasnil in poudaril, da možnost, da se za zaposlitev poteguje, vsakemu pod enakimi pogoji zagotavlja ustava.

“Če potegnemo črto, me predlagatelji skozi celotno interpelacijo pavšalno obtožujete delovanja proti vladavini prava, hkrati pa mi očitate, da sledim črki zakona – v konkretnem primeru in s tem, da bi po vaše moral posegati v zakonsko določene pristojnosti drugih resorjev,” je sklenil Dikaučič in interpelacijo v celoti zavrnil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen