Če vas skrbijo popravki na borznih trgih, je Jim Cramer pravkar omenil 5 “mejnih neustavljivih” megatrendov do konca leta 2021

0

Znani borzni analitik Jim Cramer iz CNBC meni, da je na voljo še veliko nakupnih priložnosti – tudi v zelo kratkem času.

Voditelj oddaje Mad Money je pojasnil, da je to obdobje v letu, ko se institucionalni upravljavci denarja odločajo o tem, katere naložbene teme dejansko delujejo.

Avtomobili prihodnosti

Cramerju so všeč delnice električnih vozil, pa tudi podjetja, ki delajo na naprednih sistemih za pomoč vozniku.

“Tesla je najbolj preprost način za igranje,” je dejal.

Delnice Tesle so se ta teden močno znižale, potem ko je izvršni direktor Elon Musk svoje sledilce na Twitterju vprašal, ali bi moral prodati 10 % svojega deleža. Delnice so v zadnjem letu še vedno višje za več kot 160 %.

Cramerju je všeč tudi ON Semiconductor zaradi uveljavljenega položaja podjetja kot “izdelovalca čipov, ki ga je treba kupiti” v avtomobilski industriji

Seveda so delnice, povezane z EV, letos že prinesle precejšnje donose. Tesla, na primer, zdaj trguje po več kot 1000 $ na delnico.

Toda v teh dneh lahko uporabite aplikacijo za vlaganje za nakup delčkov delnic s toliko denarja, kot ste ga pripravljeni porabiti.

Čista energija

Ne glede na to, kje stojite na temo podnebnih sprememb, je težko zanikati, da je cilj neto nič emisij postal glavna naložbena tema.

Cramerju je všeč tehnologija vodikovih gorivnih celic kot način, da se izpostavi megatrendu čiste energije, pri čemer je posebej omenil proizvajalca gorivnih celic Plug Power.

Čeprav je opozoril, da je podjetje še vedno zgodba o prihodkih (ne zgodba o zaslužku), Cramer stavi, da bodo zeleni vlagatelji še naprej kupovali delnice do konca leta.

Ponudnik solarnih panelov Enphase Energy je še ena alternativna delnica energije, ki je Cramerju všeč.

“V okviru Enphase bodo ponudbe vsakič, ko bo šlo nižje,” je napovedal, “in takrat jih lahko pobereš.”

Metaverse

Pomislite na metaverse kot obsežen spletni svet, kjer ljudje komunicirajo prek digitalnih avatarjev. To je omogočeno prek interneta, običajnega osebnega računalništva ter slušalk za virtualno in razširjeno resničnost.

Cramer meni, da tema pridobiva zagon med profesionalnimi vlagatelji.

“[Pomembno] je, da ga je Wall Street (pod)pomazal, tako da deluje vsaj naslednja dva meseca.”

Omenil je tri posebna podjetja za dostop do metaverse: Meta Platforms (prej Facebook), proizvajalca čipov Nvidia in razvijalca programske opreme za video igre Unity Software.

Tako Meta kot Unity sta se od začetka leta 2021 podražili za okoli 20 %. Delnice Nvidie so medtem narasle za neverjetnih 139 %.

Programiranje v oblaku

Cramer je velik oboževalec računalništva v oblaku – in z dobrim razlogom.

Po mnenju tehnološkega raziskovalca Gartnerja se bo poraba za računalništvo v oblaku leta 2022 povečala na več kot 360 milijard dolarjev. Cramer pa je kot najboljši način izkoristil več tehnoloških delnic z veliko kapitalizacijo.

Cramerju je Microsoft všeč zaradi njegovega vse bolj privlačnega segmenta Azure, Salesforce, ker gre “ves čas višje”, Adobe zaradi programske opreme za ustvarjalnost in Snowflake zaradi strokovnega znanja na področju analitike podatkov.

Seveda nobena od teh delnic ni poceni – ne glede na to, ali pogledate njihove nominalne cene delnic ali meritve vrednotenja. Adobe, na primer, ima ceno več kot 660 dolarjev na kos z razmerjem P/E nad 50.

Vendar vam ni treba začeti veliko. Danes lahko zgradite svoj lasten tehnološki portfelj samo z uporabo nekaj digitalnih centov.

Energija

Čeprav sektor nafte in plina ni tako razburljiv kot metaverse, Cramer pravi, da ga ne bi smeli prezreti – še posebej, če iščete dohodek.

“Če želite donos, pojdite s Chevronom,” je rekel Cramer.

Kot drugo največje naftno podjetje v ZDA, Chevron izplačuje četrtletne dividende v višini 1,34 USD na delnico, kar pomeni zdrav letni donos v višini 4,6%.

Če želite rast in variabilno dividendno politiko, Cramer priporoča Pioneer Natural Resources in Devon Energy.

Tako Pioneer kot Devon sta v tretjem četrtletju objavila rekordni prosti denarni tok. Nedavno so napovedali tudi znatno povečanje dividend.

“Tudi če se cene nafte in plina znižajo, bodo [upravljavci skladov] kupili te delnice,” je dejal Cramer.

Boljša ideja

Če zdaj raje ne bi vlivali novega denarja v delnice, bi vas težko krivili.

Inflacija je navsezadnje pravkar dosegla najvišjo vrednost v 31 letih in le vprašanje časa je, kdaj bo Fed začel zviševati obrestne mere.

Če želite vlagati v nekaj, kar je malo povezano z vzponi in padci borze, boste morda želeli razmisliti o spregledanem premoženju – likovni umetnosti.

Sodobna umetniška dela so po lestvici Citi Global Art Market v zadnjih 25 letih že presegla indeks S&P 500 za 174 odstotkov.

Vlaganje v likovno umetnost, kot sta Banksy in Andy Warhol, je bilo včasih možnost samo za ultra bogate, kot je Cramer.

Toda z novo naložbeno platformo lahko vlagate tudi v ikonična umetniška dela, tako kot Jeff Bezos in Bill Gates.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen