Areh zanikal krčenje informativnega programa TVS, na prvo mesto postavljajo interes gledalcev

0

Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija (TVS) Valentin Areh je zavrnil očitke kolektiva informativnega programa TVS in Skupnosti občin Slovenije, da skušajo v programsko-produkcijskem načrtu (PPN) za leto 2022 krčiti vsebine informativnega programa. Na prvo mesto želijo postaviti predvsem interes gledalcev, je zapisal v odzivu.

“Informativni program TVS se nahaja v resni krizi. Večini oddaj že leta pada gledanost, samo Dnevnik in Odmevi so od leta 2003 izgubili kar 250.000 ali polovico nekoč zvestih gledalcev. Zato smo se odločili za spremembe programa in se zgledujemo po oddajah najuspešnejši javnih televizij, kot so BBC, ZDF in ORF,” je zapisal.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da del zaposlenih na TVS nasprotuje spremembam. Na zadnjem sestanku so po njegovem zatrjevanju “postavili zahtevo, da se kljub drastičnemu padanju gledanosti ne sme nič spremeniti”. Odgovarja jim, da “na eni strani množično” izgubljajo gledalce, na drugi pa jih pozivajo k neukrepanju. S tem se ne strinja, saj da so dolžni ukrepati ter upoštevati želje in interese gledalcev.

Areh se je danes odzval tudi na pismo Skupnosti občin Slovenije. V sporočilu je zanikal, da želijo v PPN za leto 2022 ukiniti ali krčiti vsebine, namenjene regionalnim in lokalnim novicam. Po njegovem zatrjevanju glavne oddaje lokalnega področja Slovenske kronike ne ukinjajo, kvečjemu njeno vsebino razširjajo, je zapisal v sporočilu.

Pismo, ki ga je skupnost občin naslovila na programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je Areh prebral z zanimanjem, saj bodo v prihodnjem letu objavili skoraj sto več oddaj Slovenske kronike kot v letošnjem letu.

Slovenska kronika bo po novem dolga 10 minut. Dolžina oddaje se po Arehovih besedah med delovniki skrajša za tri minute, po drugi strani pa bodo lokalnim in regijskim novicam v bodoče namenili več pozornosti. “Po novem bo oddaja tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih,” je zapisal. Skupno bodo po zagotovilih v. d. direktorja TVS vsebine lokalnih in regijskih novic povečali za 10 odstotkov.

Skupnosti občin se je ob tem še opravičil, da jih je “spravil v zadrego” po tistem, ko so na programski svet RTVS “naslovili pismo na podlagi nepreverjenih informacij”. “Zadregi bi se lahko izognili, če bi prebrali programsko produkcijski načrt TVS za leto 2022, kjer je sprememba jasno razložena ali pa da bi novico, ki ste jo prebrali, preprosto preverili pri odgovornih na RTVS,” je še zapisal.

O predlogu PPN za leto 2022 bodo v programskem svetu RTVS odločali v ponedeljek. Predlog bo potrjen, če bo zanj glasovalo vsaj 15 programskih svetnikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen