Anketa Mediane (november 2021): SDS vodilna stranka (16,1%), SD precej zadaj, “puškometalska” LMŠ pa se bliža parlamentarnemu pragu (5,3%)

0

Največja vladna stranka SDS je vodilna politična stranka tudi po novembrskem merjenju javnega mnenja s strani Mediane za POP TV. Če bi bile volitve danes, bi SDS obkrožilo 16 odstotkov vprašanih (16,1 odstotka), na drugem mestu so Socialni demokrati (11 odstotkov), sledita Levica (7,5 odstotka) in LMŠ (5,3 odstotka) ter Nova Slovenija (4,8 odstotka).

 Sledijo še SAB (4,4 odstotka), Pirati (2,8 odstotka), DeSUS (2 odstotka), Zeleni (1,8 odstotka) in Dobra Država (1 odstotek). SNS in SLS (po 0,9 odstotka) in SMC (0,7 odstotka). Katero drugo stranko bi volilo 2,4 odstotka vprašanih.

Od oktobra se je za 1,6 odstotne točke povečal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (22,5 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo 11,3 odstotka vprašanih, 3,7 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. Na drugem mestu je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča zamenjal minister za zdravje Janez Poklukar. Zorčič je tako pristal na tretjem mestu, sledi predsednik republike Borut Pahor, peti pa je zunanji minister Anže Logar.

V deseterici so še predsednica SD Tanja Fajon, poslanec SD Matjaž Han, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, predsednik LMŠ Marjan Šarec ter predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Premier in predsednik SDS Janez Janša je tokrat na 15. mestu, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa 17.

V novembrski javnomnenjski raziskavi Mediane je sodelovalo 710 anketirancev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen