(Američani slavijo dan veteranov) Biden tradicionalno položil venec pred grobnico neznanemu vojaku na pokopališču Arlington

0

Američani danes slavijo dan veteranov, ki jih je predsednik Joe Biden med tradicionalnim polaganjem venca pred grobnico neznanemu vojaku na pokopališču Arlington označil za hrbtenico Amerike. Biden je z veterani osebno povezan, saj je njegov pokojni sin Beau služil v Iraku.

Beau Biden je umrl po vrnitvi v ZDA zaradi možganskega raka in Biden je namignil, da morda obstaja povezava med boleznijo in izpostavljenostjo strupom v zraku, še posebej okrog jam, kjer vojska sežiga odpadke. Uradno ta povezava doslej še ni bila vzpostavljena.

Biden je na pokopališču dejal, da vojaki plačujejo visoko ceno za svoje delo, njegova vlada pa je sprožila študije za boljše razumevanje in zdravljenje bolezni, povezanih s služenjem na vojnih območjih.

Prvo polaganje venca na položaju predsednika ZDA za Bidna prihaja po ponesrečenem umiku ameriške vojske iz Afganistana, zaradi česar mu je poleg drugih razlogov, kot je naraščajoča inflacija, padla javna podpora v anketah.

V nagovoru na Arlintonu se je spomnil pred kratkim umrlih znanih veteranov, kot je nekdanji državni sekretar Colin Powell, pa tudi nekdanji demokratski senator iz Georgie Max Cleland in nekdanji načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil, general Ray Odierno.

Dan veteranov je v ZDA dela prost dan, ki ga slavijo s paradami, razprodajami in polaganjem zastav na grobove padlih vojakov.

V imenu Slovenije je ameriški dan veteranov pred tednom dni počastil tudi veleposlanik v Washingtonu Tone Kajzer, ki je prav tako položil venec pred grobnico neznanemu vojaku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen