Z nožem napadeni poslanec konservativcev v Veliki Britaniji David Amess umrl, premier Johnson že izrazil sožalje

0

Kot smo že poročali je bil v Veliki Britaniji danes med obiskom v lokalnem volilnem okraju poslanec vladajočih konservativcev David Amess tarča napada z nožem. Nekaj ur po napadu je umrl. Policija je zaradi suma umora že pridržala moškega, ki je poslanca na dogodku na jugovzhodu Anglije po navedbah očividcev večkrat zabodel. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek.

Amess se je udeleževal rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti v metodistični cerkvi v majhnem mestu Leigh-on-Sea. Novico o dogodku je objavil na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Twitter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sprva so britanski mediji poročali le o tem, da je bil 69-letni politik zaboden. Kasneje je prišla novica, da je zaradi posledic napada umrl.

To je potrdila tudi policija, ki je sporočila še, da so v povezavi s sumom umora pridržali 25-letnega moškega. Niso sicer navedli imena žrtve. Javili so še, da so na prizorišču našli nož in da v povezavi z napadom ne iščejo nikogar drugega, poroča britanski BBC.

“Preiskava je v zgodnji fazi, vodijo pa jo policisti iz posebnega protiterorističnega oddelka,” je danes novinarjem povedal prvi mož policije v Essexu Ben-Julian Harrington. Ali gre za teroristični napad ali ne, bodo po njegovih besedah ugotovili preiskovalci.

Amess je bil poslanec v vrstah torijcev od leta 1983. Bil je poročen in imel pet otrok. Veljal je za zagovornika brexita, pravic živali in nasprotnika splava.

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Premier Boris Johnson je danes sicer vodil srečanje nekaterih vladnih članov na zahodu Anglije, a se je po novici o napadu nemudoma vrnil v London. Amessa je opisal kot enega najprijaznejših ljudi v politiki in sporočil, da so njegove misli s poslančevo družino, ženo in otroki.

Primer je številne spomnil na umor laburistične poslanke Jo Cox leta 2016 na srečanju z volivci v njenem volilnem okraju. Tako s strelnim orožjem kot nožem jo je nekaj tednov pred referendumom o brexitu napadel moški s skrajno desnimi stališči.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen