Weber še četrtič izvoljen za vodjo EPP v Evropskem parlamentu

0

Največja politična skupina v Evropskem parlamentu, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je danes za mandat dveh let in pol za svojega vodjo še četrtič izvolila Nemca Manfreda Webra, ki je na tem položaju od leta 2014.

Weber je ob izvolitvi poudaril, da je EPP gonilna sila močne in stabilne Evrope, ki je blizu ljudem. “Veselim se nadaljnjega dela za krepitev krščanske demokracije in desne sredine v Evropi,” je zapisal na Twitterju.

49-letni član bavarske krščansko-socialne unije (CSU) je veljal za verjetnega kandidata EPP za predsednika Evropskega parlamenta v drugi polovici tega zakonodajnega mandata, a je septembra sporočil, da se za ta položaj ne bo potegoval.

Obenem je dejal, da ga zanima položaj predsednika stranke EPP po odhodu Donalda Tuska, ki se je odločil vrniti v poljsko politiko. “Bilo bi mi v čast, da ga nasledim na položaju predsedujočega EPP in peljem evropsko krščansko demokracijo v prihodnost”, je Weber minuli mesec zapisal na Twitterju.

Tusk je sicer pred časom prevzel vodenje največje poljske opozicijske stranke Državljanska platforma, ni pa se ob tem odpovedal vodenju EPP. Stranka naj bi o novem predsedniku odločala na volilnem kongresu aprila prihodnje leto.

Weber se je leta 2019 kot vodilni kandidat EPP neuspešno potegoval za položaj predsednika Evropske komisije. Ta je po propadu koncepta spitzenkandidatov, v skladu s katerim naj bi bil predsednik komisije vodilni kandidat zmagovalke evropskih volitev, pripadel Nemki Ursuli von der Leyen.

Skupina je danes izvolila tudi deset novih podpredsednikov. To so Francoz Arnaud Danjean, Portugalec Paulo Rangel, Romun Siegfried Muresan, Nizozemka Esther de Lange, Grk Evangelos Meimarakis, Hrvatica Željana Zovko, Poljak Jan Olbrycht, Španec Esteban Gonzalez Pons, Litovka Rasa Juknevičiene in Irka Frances Fitzgerald.

Slovenski člani skupine EPP so Romana Tomc (SDS), Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen