Vlada s posvetom v Kopru začela obisk v obalno-kraški regiji

0

Vlada je z delovnim posvetom v Pretorski palači v Kopru začela današnji obisk obalno-kraške statistične regije. Posvetu v Kopru bodo sledili ločeni programi predsednika vlade Janeza Janše ter ministrske ekipe. Regijski obisk bodo sklenili z javno tribuno o razvoju obalno-kraške regije, ki se bo začela ob 18. uri v Kobilarni Lipica.

Premier Janša se bo po jutranjem vladnem posvetu srečal s koprskim škofom Jurijem Bizjakom, nato pa se bo na delovnem kosilu z župani obalno-kraške regije pogovarjal o aktualnih temah. V nadaljevanju dneva bo obiskal podjetje Mahle Electric Drives v Komnu, kjer si bo ogledal tudi proizvodnjo.

Minister ga gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo med drugim v Dekanih položil temeljni kamen za novo proizvodno halo v podjetju Titus.

Obalno-kraška statistična regija po podatkih Statističnega urada RS obsega osem občin in le dobrih tisoč kvadratnih kilometrov površin, s čimer je med manjšimi v državi. V letu 2019 je v regiji živelo šest odstotkov prebivalcev Slovenije.

Neto čisti dobiček vseh gospodarskih družb v regiji je v letu 2020 dosegel 113,45 milijona evrov, kar je 40,3 odstotka manj kot predlani. Zmanjšanje neto čistega dobička je bilo sicer podobno kot drugod po državi.

S sredstvi iz različnih evropskih skladov se v obalno-kraški regiji trenutno izvaja 325 projektov, 245 projektov v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta v skupni vrednosti 106,78 milijona evrov in 80 projektov v okviru cilja evropsko teritorialno sodelovanje v skupni vrednosti 20,7 milijona evrov, so zapisali v brošuri na vladi ob obisku regije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen