V Nemčiji ustanovno zasedanje novega parlamenta

0

V Nemčiji bo danes potekala ustanovna seja novega parlamenta. V poslanske klopi bo sedlo 736 poslancev, med katerimi je največ socialdemokratov (SPD). V skladu s tradicijo bodo kot največja poslanska skupina predlagali novo predsednico bundestaga, ki naj bi po njihovih napovedih postala Bärbel Bas.

Sejo bo sprva vodil poslanec z najdaljšim stažem, to je Wolfgang Schäuble (CDU), ki je bil v zadnjem mandatu predsednik bundestaga, sedaj pa bo moral ta položaj predvidoma prepustiti Basovi. S tem bi Basova postala tretja ženska na čelu parlamenta.

Vsaka poslanska skupina lahko predlaga svojega podpredsednika bundestaga, ki pa ga morajo potrditi ostali poslanci. Po pričakovanjih bo to uspelo vsem strankam, težave pa bi znova lahko imela skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki ji že v zadnjem mandatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore za svojega kandidata.

Kljub pandemiji covida-19 načrtujejo, da se bodo seje lahko udeležili vsi poslanci. Če bodo želeli sedeti na svojih sedežih, pa bodo morali upoštevati pravilo PCT.

V novem bundestagu bodo imeli največ poslancev pri SPD, in sicer 206. Najverjetnejša koalicijska partnerja socialdemokratov Zeleni in liberalci (FDP) bodo imeli 118 oz. 92 poslancev. Predvidoma bo največja opozicijska poslanska skupina konservativna unija CDU/CSU s 197 poslanci, sledita AfD sz 82 poslanci in Levica z 39.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen