V napadu na Norveškem ubitih pet ljudi

0

V sredinem napadu v norveškem mestu Kongsberg je moški z lokom ubil pet ljudi, še dva sta bila ranjena, je sporočila policija. Napada je osumljen 37-letni danski državljan, ki ga je policija aretirala. Motiv še ni znan, oblasti pa še niso izključile možnosti, da bi šlo za teroristični napad.

Predstavnik policije Oyvind Aas je potrdil, da je bilo v napadu na več krajih v središču Kongsberga, ki leži okoli 80 kilometrov zahodno od prestolnice Oslo, ubitih pet ljudi. Ranjena sta bila dva človeka, ki sta na intenzivni negi v bolnišnici, a njuno življenje ni ogroženo, je Aas po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal na novinarski konferenci.

Eden od ranjenih je policist, ki ni bil na dolžnosti. Bil je v trgovini, ki je bila eden od krajev napada.

“Policija je aretirala moškega, ki je izvedel to dejanje. Po naših informacijah je bila vpletena samo ena oseba,” je dejal Aas. Po podatkih policije gre za 37-letnega Danca, ki živi v Kongsbergu. To informacijo so razkrili, ker so v javnosti krožile številne govorice o napadalcu, nekateri mediji so poročali, da je napad izvedel Norvežan.

Po poročanju televizije TV2 se je domnevni napadalec spreobrnil v muslimansko vero, česar pa policija ni potrdila.

Glede na razvoj dogodkov je samoumevno, da se preveri, ali je šlo za teroristični napad, je še dejal Aas. Po njegovih besedah so odprte vse možnosti.

“Ti dogodki so nas pretresli,” je ob napadu povedala norveška premierka Erna Solberg, za katero je bil v sredo zadnji dan na položaju. Danes jo bo nasledil Jonas Gahr Store, čigar laburistična stranka je slavila na parlamentarnih volitvah sredi septembra.

Nacionalni policijski direktorat je po napadu odredil začasno oborožitev vseh policistov po državi. Ti namreč običajno niso oboroženi, navaja AFP.

Tovrstno nasilje je na Norveškem redko. Je pa državo pred 10 leti močno pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierjevega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je potekal tabor podmladka laburistične stranke. Umrlo je 77 ljudi.

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko s Kitajske.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen