[Tudi tretja vlada Janeza Janše piše zgodovino] Voditelji članic EU začeli zasedanje na Brdu pri Kranju, na katerem se bodo posvetili najbolj aktualnim strateškim vprašanjem

0

Voditelji članic EU so danes začeli zasedanje na Brdu pri Kranju. Po skupinskem fotografiranju jih čaka delovna večerja “o strateški suverenosti unije”, na kateri se bodo posvetili aktualnim vprašanjem, od dogodkov v Afganistanu do odnosov s Kitajsko.

Visoke goste je pred gradom Brdo osebno, enega za drugim, sprejel gostitelj, slovenski premier Janez Janša. Izjav novinarjem ob prihodu voditelji članic niso dajali. Se je pa dogodek, ki ga je vmes nekajkrat zmotil dež, precej zavlekel. Na skupinsko fotografiranje pred kongresnim centrom so se podali šele uro kasneje, kot je bilo sprva predvideno.

Med nekajminutnim sprehodom do prizorišča za fotografiranje se je Janša pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, po koncu fotografiranja pa se je zapletel v pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Predsedniki vlad in držav članic EU so se nato odpravili na delovno večerjo v kongresnem centru, na kateri bodo razpravljali o aktualnih vprašanjih, s katerimi se sooča povezava.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred tem v krajši izjavi novinarjem dejal, da bodo pogovori namenjeni krepitvi partnerstev in zavezništev. “Treba se je pogovoriti, kako lahko tudi EU deluje na bolj avtonomen način, hkrati pa v sodelovanju s partnerji,” je dejal.

Napovedal je tudi pogovore glede deklaracije o sodelovanju z zvezo Nato, ki je, kot je dejal, temelj evropske varnosti. Tokratna delovna večerja pa bo priložnost za izmenjavo pogledov, kako usklajevati to sodelovanje. “Prepričan pa sem, da moramo okrepiti naše obrambno sodelovanje na ravni EU,” je dodal Michel.

“Vsi smo gledali v minulih tednih, kaj se je in kaj se dogaja v Afganistanu, v indijsko-pacifiški regiji, kaj se dogaja s Kitajsko. Zato je pomembno, da bodo imeli voditelji članic danes priložnost za izmenjavo pogledov,” je dejal Michel in se zavzel za enotnost članic, ki je “pomembna dobrina EU”. “To je dobro tudi za naše državljane, naše prijatelje, partnerje in zaveznike,” je še dodal predsednik Evropskega sveta.

V okviru večerje je pričakovati razpravo o novem varnostnem partnerstvu Avstralije, Združenega kraljestva in ZDA, imenovanem Aukus, za sodelovanje v indijsko-pacifiški regiji, ki je prejšnji mesec precej presenetil EU.

Nova evropska strategija za regijo, kjer se zaostruje geopolitična tekma ZDA in Kitajske, naj bi okrepila položaj unije v odnosu do Kitajske in njeno vlogo ob geopolitičnih premikih po umiku zahodnih sil iz Afganistana, po katerem so oblast v državi prevzeli talibani.

Po večerji o strateški suverenosti unije bo v sredo na Brdu še vrh EU in Zahodnega Balkana, osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU, na katerem naj bi sicer potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a ni pričakovati bistvenih konkretnih premikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen