(Tako Vlada RS skrbi za kulturno-družbene potrebe Mariborčanov v praksi) Izgradnja Centra Rotovž bo stala 25 milijonov evrov, polovico bo sofinanciralo ministrstvo za kulturo, začetek gradnje še letos!

2

Zaradi načrtovane izgradnje Centra Rotovž se bo osrednja enota in čitalnica Mariborske knjižnice začasno preselila z Rotovškega trga v trgovski center City pri Trgu Leona Štuklja. Bralce zato pozivajo, da si do 18. oktobra naredijo zalogo knjig za čas, ko bodo knjižnico zaradi selitve za dva meseca zaprli.

Gradivo si lahko bralci v času zaprtja osrednje enote brezplačno izposodijo in vrnejo v vseh drugih enotah Mariborske knjižnice. V obdobju od 18. oktobra do 5. januarja 2022 se opomini in zamudnine za gradivo, izposojeno na Rotovškem trgu, ne bodo obračunale, sporočajo iz knjižnice.

Direktorica knjižnice Dragica Turjak je izrazila veselje, da so končno dočakali dan, ko dolgoletne obljube o rešitvi njihovih prostorskih težav postajajo resničnost.

Selitev na nadomestno lokacijo bo zelo zahtevna, saj bo treba preseliti okoli 160.000 knjig. “To se meri v desetinah ton. Treba bo tudi razstaviti, prepeljati in nato na novi lokaciji sestaviti okoli štiri kilometre polic. To ne bo lahko, a smo vseeno izjemno veseli, ker to pomeni, da se obetajo res svetlejši časi za nas,” je povedala za STA.

Ker bo osrednja knjižnica za odrasle na dosedanji lokaciji odprta le še prihodnji teden, si bralci že delajo zalogo. “V zadnjih dneh beležimo povečan obisk. Zadnji dan, ko bo tu še možno dobiti knjige, je 16. oktober,” opozarja direktorica.

Na nadomestni lokaciji, v prvem nadstropju trgovskega centra City, bodo vrata predvidoma odprli 20. decembra.

Pionirska knjižnica, ki ponuja knjige za otroke in mladino, ostaja na Rotovškem trgu, saj njena stavba ni predvidena za rušenje.

Po pridobitvi pravnomočnega dovoljenja za gradnjo Centra Rotovž in potrditvi polovičnega sofinanciranja projekta s strani ministrstva za kulturo je mariborska občina sredi septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del. Ponudbe zbira do 18. oktobra.

Z gradbenimi deli bodo po napovedih začeli v zimskih mesecih, takoj po uspešnem zaključku javnega razpisa, in sicer najprej z rušenjem objekta, čemur bo sledila gradnja novega. Razpis velja tako za rušenje kot za gradnjo objekta.

Izgradnja Centra Rotovž je ocenjena na 25 milijonov evrov in velja za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Z njim želi občina rešiti prostorsko stisko osrednje enote Mariborske knjižnice, obenem pa pridobiti mestno galerijo in kino. Projekt temelji na arhitekturni rešitvi ateljeja Medprostor, ki je bila izbrana na natečaju leta 2009.

Po projektni dokumentaciji je predvideno, da bo gradnja Centra Rotovž trajala dve leti in pol. Tako Dragica Turjak računa, da se bo knjižnica lahko čez tri leta vrnila na Rotovški trg.

Št. komentarjev: 2
  1. vanč pravi

    Bravo Kaloh in Breznik!

  2. hinko pravi

    Ta vlada misli na naš Maribor. Vse dosedanje desne vlade so porihtale Maribor, levaki pač nikoli!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen