Stevanović in anti-PCT protestniki spet križarili po ljubljanskih ulicah, ovirali promet, a policija jih danes ni “stuširala”

0

Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Zbirati so se začeli po 15. uri na Trgu republike, nato pa so se podali po ljubljanskih ulicah. Prišlo je tudi do več napetosti.

Protestniki s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražajo nezadovoljstvo z omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter se zavzemajo proti prisili, represiji in za svobodo.

S Trga republike so se odpravili po Šubičevi čez Slovensko do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški, kjer pa jih je policija znova ustavila. Promet je oviran, med protestniki in policijo pa je prišlo tudi do nekaj napetosti. Policija je pripeljala v bližino protestnikov tudi vodni top in nato začela protestnike pozivati, da naj območje zapustijo, saj da je shod razpuščen.

Po tem se je del protestnikov z območja umaknil, del protestnikov pa vztraja.

Sicer pa je policija prisotna z različnimi enotami, med drugim s konjenico, nad Ljubljano kroži helikopter.

Zoran Stevanović je tudi tokrat preko Facebooka pozival na protest.

Med protestniki je bilo znova opaziti tudi predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je aktivno pozival na minule proteste, ki so se nato končali z izgredi. Danes je v izjavi za nekatere medije ocenil, da odgovornost za izgrede na zadnjem protestu minuli torek v veliki meri nosi policija. Sicer pa je pozval k mirnemu protestu.

K mirnemu in strpnemu izražanju mnenj je že pred protestom pozvala tudi policija. Na policijski upravi Ljubljana so opozorili, da shod ni prijavljen, zato ga varuje policija, ki bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem. Protestnike so pozvali, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v torek na vprašanje, ali bo policija ob morebitnih protestih zopet odreagirala z uporabo sile, dejal, da če bo nasilje znova eskaliralo, je verjetno prav, da policija odgovori tako, da to eskalacijo nasilja prepreči.

Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil.

Pred dvema tednoma pa je množica ustavila promet na Celovški in celo na ljubljanski obvoznici. Policija je obakrat uporabila tudi vodni top in solzivec.

Policija je ves čas današnjega shoda pozivala, da je shod razpuščen in da naj se protestniki razidejo. Številni so si nadeli zaradi morebitnega posredovanja z vodnim topom in solzivcem improvizirano varovalno opremo – plinske maske, plavalne maske, smučarska očala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen