Skriti talent Muhammada Alija: Njegove redke skice prodane za skoraj milijon dolarjev

0

Zbirka slik in skic pokojnega legendarnega boksarja Muhammada Alija je bila v torek na dražbah Bonhams v New Yorku prodana za skupaj 945.524 dolarjev.

Vrhunec dražbe je bila skica v flomastru – delo iz leta 1978 z naslovom “Sting Like a Bee”- ki je bilo prodano za 425.312 USD, kar je daleč preseglo njegovo predprodajno ceno med 40.000 in 60.000 USD.
Prikazuje zmagovitega Alija z rokami nad glavo, medtem ko je stal nad poraženim nasprotnikom, sodnik pa je pobegnil iz obroča.
“Ref, res je plaval kot metulj in pičil kot čebela!” beremo v govornem mehurček nad glavo padlega borca. “Ja, če bi bil pameten, tečeš kot jaz,” pravi sodnik.

Skica in njen jezik sta znak morda najbolj znanega Alijevega citata – “lebdi kot metulj, piči kot čebela, roke ne morejo udariti, kar oči ne vidijo” – izgovorjen, ko je bil še 22-letnik, ki se bo kmalu boril proti svetovnemu prvaku v težki kategoriji Sonnyju Listonu.
Ta stavek se je pogosto opisoval, da bi opisal njegov slog v ringu, in je postal okrajšava za moškega, ki se je imel za “največjega”, preden se mu je umaknil preostali svet.

“Marsikoga je presenetila novica, da je bil Ali vse življenje umetnik,” so dejali pri avkcijski hiši Bonhams.
“Najprej ga je umetniško negoval oče Cassius Clay starejši, ki je bil poklicni umetnik. Ali je med odraščanjem še naprej neformalno slikal in risal, sčasoma pa se je pridružil likovnim poukom športnega umetnika LeRoya Neimana.
“Ali je običajno risal in slikal tiste teme, ki so mu bile najbolj pri srcu: boks, državljanske pravice, svetovni mir in humanitarnost.” Boksarski velikan pa je risal tudi druge “velike” stvari, denimo letala.

Drugo delo Alija, slika iz leta 1979 z besedami “I Love You America” skupaj z rdečim srcem in ameriško zastavo, je bilo prodano za 150.312 dolarjev.
Trikratni svetovni prvak v težki kategoriji velja za največjega boksarja vseh časov. Ali je umrl leta 2016 po 32-letni bitki s Parkinsonovo boleznijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen