Ruski opozicijski voditelj Navalni dobitnik letošnje nagrade Saharov

0

Dobitnik letošnje nagrade Saharov je zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, je danes na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu sporočila njegova podpredsednica Heidi Hautala. Ob tem je v imenu Evropskega parlamenta ruske oblasti pozvala, naj Navalnega nemudoma izpustijo iz zapora.

Navalni s tem, ko skuša ruskemu narodu povrniti svobodo izbire, dokazuje svoj pogum, je poudarila ob razglasitvi dobitnika nagrade. Vrsto let se v svoji državi bori za človekove pravice in temeljne svoboščine, to pa ga je stalo svobode in skoraj tudi življenja, je poudarila.

Med letošnjimi finalisti so bili poleg Navalnega še skupina afganistanskih žensk in bolivijska političarka Jeanine Anez.

O dobitniku nagrade je pred razglasitvijo odločala konferenca predsednikov parlamenta. S podelitvijo nagrade Saharov Navalnemu priznavamo njegov neverjeten osebni pogum in ponovno poudarjamo, da Evropski parlament vztrajno podpira njegovo takojšnjo izpustitev, je ob tem poudaril predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Navalni velja za vidnega protikorupcijskega aktivista in enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruske oblasti so ga januarja po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve, za katero naj bi stal Kremelj, na podlagi starih obtožb aretirale in obsodile na zaporno kazen v kazenski koloniji.

Nominiran je bil zaradi svojega poguma v boju za svobodo, demokracijo in človekove pravice.

Nagrado, poimenovano po sovjetskem fiziku in političnemu oporečniku Andreju Saharovu, bodo podelili 15. decembra v Strasbourgu. Lani jo je prejela beloruska opozicija.

Evropski parlament nagrado Saharov od leta 1988 podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen