Romana Tomc: Na misiji ni bilo ugotovljenih pomembnejših sistemskih kršitev, kar je jasno povedala tudi EP Sophie in ‘t Veld

1

Misija je prišla v Slovenijo s ciljem ugotoviti dejstva o stanju pravne države in medijev. Člani delegacije so izvedeli veliko, vendar kljub temu niso dobili povsem celovite slike.

Razumljivo je, da nekateri kolegi ne poznajo najbolje stanja v Sloveniji. Zato tudi ne morejo vedeti česa vsega, zelo pomembnega, sploh ni bilo povedanega. Tudi po tej misiji bodo zelo težko razumeli zapletene slovenske razmere in vzroke, ki so takšno stanje povzročili.

Precej nenavadno, menda običajno je, da nisem mogla razpravljati in komentirati razprave, lahko sem le postavila vprašanja, po možnosti čim krajša. Nezmožnost odziva je bila posebej omejujoča, ko so gostje zavajali ali zamolčali bistvene info, pomembne za osvetlitev stanja. Znatno več časa so dobili gostje, ki so kritizirali vlado. Poseben problem je bila neuravnotežena sestava vabljenih. Bojan Požar in drugi, ki bi lahko verodostojno govorili o vladavini prava in stanju medijev v Sloveniji in sem jih predlagala, so bili brez obrazložitve zavrnjeni.

Ker so razgovori z vabljenimi zaprtega tipa, nihče nima možnosti izvedeti, kaj so posamezniki povedali, niti kaj smo spraševali. Ni jasno, zakaj skrivnostnost, saj ne gre za interne politične zadeve. Nepreglednost vsekakor daje možnost kreativne razlage in zaključkov.

Vse to je vzbujalo dvom, da pri misiji ne gre za iskreno željo ugotavljanja resničnega stanja vladavine prava in medijev v Sloveniji. Ne bi bilo dobro, da bi bila misija le eden od korakov pri scenariju priprave resolucije proti Sloveniji v Evropskem parlamentu.

Upam, da bo končno poročilo pošteno in uravnoteženo in da bodo zelo pomembna sporočila, ki so jih posredovali Žiga Turk, Jože Možina, Rok Čakš, Borut Rojc, Matej Avbelj, alojz Kovšca in A.G. Watmough dobila ustrezno mesto.

Bistveno sporočilo misije Skupine za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic EU je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro in da se s takšnimi ali podobnimi težavami soočajo v vseh državah Evropske unije.

Na misiji ni bilo ugotovljenih pomembnejših sistemskih kršitev Vlade Republike Slovenije. Na misiji ni bilo ugotovljenih pomembnejših sistemskih kršitev, kar je jasno povedala tudi EP Sophie in ‘t Veld.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Niso dobili prave slike Tomčeva? Zakaj pa ne? Ker si ” ljubljeni vodja” ni vzel časa za njih. On je strahotno zaseden, saj mora morda splezati na kakšen dimnik, kar je za njega seveda važnejše, kot sprejem evropskih psrlamentarcev, ki še nekateri niso bili niti enkrat na obisku pri Angeli Merkel, kot je bil on. Primitivec!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen