Putin posvaril pred prihodi iraških in sirskih džihadistov v Afganistan

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo posvaril, da v Afganistan prihajajo džihadisti iz Iraka in Sirije. Opozoril je, da bi morda lahko skušali destabilizirati razmere v sosednjih državah, ki so bile nekdaj del Sovjetske zveze.

“Več terorističnih skupin je aktivnih v tej državi. Vanjo aktivno vstopajo izkušeni borci iz Iraka in Sirije,” je glede dogajanja v Afganistanu na videokonferenci z vodji varnostnih služb držav, ki so bile del Sovjetske zveze, povedal Putin.

“Mogoče je, da bi lahko teroristi skušali destabilizirati razmere v sosednjih državah,” je dejal. Opozoril je, da bi lahko poskusili celo z “neposrednim širjenjem” v te države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zato je treba po besedah ruskega predsednika “stalno nadzorovati razmere na afganistanskih mejah”.

Putin je sicer že v preteklosti večkrat posvaril, da bi lahko pripadniki skrajnih skupin izkoristili negotove razmere v Afganistanu, kjer so oblast sredi avgusta prevzeli talibani, in kot begunci odšli v sosednje države. Te so bile nekdaj del Sovjetske zveze in še danes veljajo za tesne zaveznice Moskve.

Vodja tadžikistanskega urada za nacionalno varnost Sajmumin Jatimov je medtem na videokonferenci povedal, da beležijo povečano število poskusov tihotapljenja drog in orožja iz Afganistana v Tadžikistan.

Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon se je v sredo v Parizu sestal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki mu je zagotovil, da bo pomagal pri ohranjanju stabilnosti v tej srednjeazijski državi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen