Protestniki z laserjem nad policijski helikopter, kar bi lahko povzročilo hudo nesrečo, tudi strmoglavljenje na njih same

2

Policija po sredinih protestih, ko je bil v policijski helikopter usmerjen laserski žarek, ki je poškodoval oko pilotu, opozarja, da je osvetljevanje letal in helikopterjev problem že vrsto let. V sredinem primeru pa obstaja sum, da je šlo za namerno dejanje preprečitve opravljanja uradne policijske naloge ob kršitvah javnega reda na protestih.

Na Policijski upravi Ljubljana so zapisali, da se ob osvetljevanju letal in helikopterjev nemalokrat izkaže, da so upravljavci laserjev mladoletne osebe, ki so jim starši kupili laser kot igračo. “Verjetno pa se tudi odrasli uporabniki ne zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov, povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini,” so dodali.

Kot so pojasnili, se žarek razprši po celotni kabini, kar lahko v skrajnem primeru privede tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala ter posledično strmoglavljenje zrakoplova.

V primeru osvetlitve z laserjem na protestih v Ljubljani obstaja sum, da ni šlo za naključno rabo laserja. Pilot, ki je bil poškodovan, pa je bil napoten na specialistični pregled vida. Ob tem opozarjajo, da lahko laserski žarek na vidu pilota pusti trajne posledice. V primeru, da je vid pilota prizadet, pa lahko ta izgubi zdravniško spričevalo, potrebno za letenje.

“Naši piloti s policijskimi helikopterji opravljajo tako policijske naloge, kot tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnice, zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje,” so še zapisali v sporočilu.

Št. komentarjev: 2
  1. Exodus pravi

    Sramota do kam grejo levičarji.

  2. vasko pravi

    Navadni levičarski bedaki!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen