Prizadevanja za ublažitev podnebnih sprememb in dobrega počutja ljudi in živali

0

Ob svetovnem dnevu hrane GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij poudarja pomen izbire hrane in način njenega uživanja, izpostavlja odgovorno in trajnostno ravnanje kmetijskih in živilskih podjetij v Sloveniji in opozarja na nujnost ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja kakovostne, raznovrstne in uravnotežene prehrane. 

V Sloveniji s prostovoljnimi prehranskimi zavezami spodbujamo k uporabi kakovostne hrane, ki je lokalno pridelana in s transportom ne povzroča dodatnih vplivov na okolje. Podjetja si prizadevajo za dolgoročne pogodbene poslovne odnose in oblikovanje močnih agroživilskih verig, ki so odpornejše v krizah. GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pa ob svetovnem dnevu hrane izraža tudi zaskrbljenost zaradi vedno višjih cen surovin, embalaže in energije, ki bodo za posledico imele dvig cen hrane za potrošnika. 

Za Slovenijo je učinkovit prehranski sistem z močnimi agroživilskimi verigami temelj kakovostne in zadostne preskrbe s hrano prebivalcev Slovenije. Dober primer sodelovanja je shema Izbrana kakovost Slovenije, ki je povezala sektorje mesa, mleka in sadja od proizvajalca do trgovine. Ker je letos tudi mednarodno leto sadja in zelenjave v ospredje stopa pomen sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani za zdravje in razvoj ljudi. 

V Evropi je tudi bil med drugim sprejet Kodeks ravnanja EU o odgovornih poslovnih in trženjskih praksah v verigi oskrbe s hrano, ki spodbuja proizvajalska združenja in podjetja k odgovornemu trajnostnemu ravnanju. GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je že leta 2015 začela s podpisom prostovoljnih prehranskih zavez odgovornosti proizvajalcev. V okviru projekta Zaveza odgovornosti so do danes podjetja treh sektorjev (sektor brezalkoholnih pijač, sektor mlekarstva in sektor pekarstva) podpisala lastne sektorske zaveze. 

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je ob svetovnem dnevu hrane poudarila: »Vsako leto izdamo katalog živil izboljšane sestave, s katerim želimo prispevati k ozaveščanju potrošnikov k uživanju zdravju prijaznejših polnovrednih živil. Spodbujamo k uživanju več polnozrnatih izdelkov. Pomembno je, da se zavedamo, kako močno je prehranski sistem vpet v celotno družbo, zato potrebujemo močne agroživilske verige, resne partnerje in ozaveščenega potrošnika.« 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen