Premier Janša se je v Parku vojaške zgodovine zahvalil vsem, ki pomagajo ohranjati spomin na čas osamosvajanja

0

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Parku vojaške zgodovine v Pivki udeležil slovesnosti ob odprtju razstave Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo. Janša je v nagovoru dejal, da je “v naravi človeka, da sanja, v naravi svobodnega človeka pa je, da ima možnosti, da te sanje tudi uresničuje”, so sporočili z vlade.

Janša je v nagovoru povedal, da “ko smo postali suvereni, smo si priborili pravico, ne samo, da sanjamo, ampak smo dobili v roke tudi državo, kjer smo bili sami gospodar na svoji zemlji, in ki se mora truditi za to, da ima vsak posameznik, ne glede na to, kje se rodi, ne samo pravico do tega, da sanja, ampak tudi pravico do tega, da lahko te sanje v okviru možnosti in tega, kolikor je sam pripravljeni vložiti truda v to, te sanje tudi uresničiti,” so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

“Morda je bil v tridesetih letih odnos države do ohranjanja spomina na najusodnejši čas našega naroda nekoliko mačehovski, vendar ste tisti, ki ste bili gonilna sila tega in še nekaterih podobnih projektov, uspeli ohranjati spomin pred pozabo”,” je dejal Janša. Dodal je, da se prva leta po osamosvojitvi to ohranjanje spomina mogoče ni zdelo tako zelo pomembno, ker je bil ta spomin še živ.

Premier se je zahvalil vsem, ki pomagajo ohranjati spomin tudi na čas osamosvajanja, tako da so generacije, ki danes rastejo in se rojevajo, sposobne razumeti spremembo in razliko, ker je same niso in tudi ne bodo doživele. Po njegovih besedah je prav poslanstvo muzejskega dela kulture ohranjanje spomina na dobro in slabo, zato, da imamo vsi na razpolago tisto znanje in občutenje, ki človeku pomaga, da zna presojati med dobrim in slabim.

Razstavo z naslovom Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo. Razstava bo na ogled do pomladi 2022.

Zbrane na slovesnosti so nagovorili tudi direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič, pivški župan Robert Smrdelj in pomočnica direktorja NUK Ines Vodopivec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen