Premier Babiš pravi, da mu je predsednik Zeman obljubil mandat za sestavo vlade

0

Dosedanji češki premier Andrej Babiš je danes dejal, da mu je predsednik države Miloš Zeman na srečanju v nedeljo obljubil, da mu bo poveril mandat za sestavo vlade. Kmalu po srečanju so Zemana odpeljali v bolnišnico, kjer ga zdravijo na oddelku intenzivne nege.

Babiševi stranki Ano se je na parlamentarnih volitvah za las izmuznila zmaga, ki jo je osvojilo liberalno-konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). To bo imelo v 200-članskem parlamentu 108 poslancev.

Je pa Zeman napovedal, da bo mandat najprej poveril vodji stranke, ki bo dobila največ glasov, in ne zavezništvu, kar pomeni, da bi najprej mandat prejel Babiš. Ta bi sicer glede na razmerja v parlamentu le težko sestavil vlado.

“Ko sem govoril s predsednikom v nedeljo, je rekel, da mi bo, ko bo napočil čas, poveril mandat za sestavo vlade,” je danes dejal Babiš in dodal, da bo potem njegova odločitev, ali bo mandat sprejel ali ne. Dejal je še, da je pripravljen iti tudi v opozicijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik države igra po volitvah na Češkem odločilno vlogo, saj mora podeliti mandat za sestavo vlade. Če bi bil opravilno nesposoben, bi to nalogo prevzel predsednik spodnjega doma parlamenta.

Iz bolnišnice v Pragi, kjer zdravijo Zemana, so danes sporočili, da je njegovo stanje stabilno in da ostaja nespremenjeno. Po poročanju medijev naj bi imel 77-letni predsednik težave z jetri, v bolnišnici pa bi lahko ostal več tednov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen