Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil začasno povišanje dovoljene zgornje meje javnega dolga

0

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zvečer po lokalnem času potrdil začasno podaljšanje dovoljene zgornje meje javnega dolga ZDA do decembra, kar je prejšnji teden storil že senat in sedaj se čaka le še na podpis predsednika ZDA Joeja Bidna.

O meji javnega dolga so se do prejšnjega tedna prerekali v senatu ameriškega kongresa, nakar je vodja republikancev Mitch McConnell predlagal, da demokrati sami povišajo dovoljeni javni dolg za 480 milijard dolarjev, kar bo zadostovalo do začetka decembra. Demokrati so ponudbo sprejeli.

Dogovor problem rešuje le začasno oziroma ga zamika za slaba dva meseca. Dodatne milijarde bodo namreč predvidoma pošle do 3. decembra, ko se obenem izteče financiranje večine zveznih programov.

Spori in blokade glede zgornje meje javnega dolga v ZDA niso nič novega, a kljub temu je letošnji dolgotrajen spor med republikanci in demokrati v kongresu že povzročil precejšnjo nervozo na finančnih trgih.

Če se meja javnega dolga v ZDA ne bi povišala do 18. oktobra, bi med drugim zaostajala izplačila za podporo brezposelnim, bonov za hrano, plač zveznim uslužbencem in podobno. Obenem bi imela morebitna plačilna nesposobnost ZDA hude posledice za ves svet.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen