Predsednik DZ Zorčič z očitki vladi pomaga pred EU diskreditirati Slovenijo

0

“Glede na to, da smo se znašli v tej nezavidljivi situaciji, ko prihajajo iz Evrope preverjat, ali je v Sloveniji še demokracija in svoboda medijev, smo se v institucijah dolžni odzvati na takšne sestanke in se z njimi pogovoriti,” je v izjavi po srečanju z misijo pod vodstvom evropske poslanke Sophie in ‘t Veld ocenil Zorčič.

“Zavezali smo se, da bomo spoštovali mednarodne institucije in si prizadevali, da bi bila Slovenija v mednarodnem okolju spoštovana država. In če se z nekimi institucijami, ki so konec koncev tudi naše institucije, obnašamo tako, da jih ignoriramo, da z njimi komuniciramo na nedostojen način, preko nekih zasebnih, napol gostilniških kanalov, potem je jasno, da to ne more biti dobro in je predvsem škodljivo za Slovenijo,” je dejal v izjavi za medije.

Ob tem je pozabil povedati, da bi morale evropske institucije prav tako spoštovati suverenost enakopravnih držav članic, kar Slovenije je.

Današnji pogovor je sicer označil kot “konstruktiven” in “ploden”. “Mislim, da so si člani odbora pravzaprav potrdili to sliko, ki jo že imajo po pogovorih s predstavniki drugih institucij Republike Slovenije,” je ocenil.

Evropske poslance je po njegovih besedah zanimalo predvsem dvoje: vladanje z odloki in v razmerju do zakonov ter spoštovanje zakonov, ki zadevajo medijsko svobodo, še posebej v zvezi s situacijo na STA.

V zvezi s prvim jim je pojasnil, da gre sicer za zadevo, ki je problematična z ustavnopravnega vidika, a jo je s spremembo zakona o nalezljivih boleznih mogoče sanirati. V parlament je bil sicer vložen predlog o spremembi tega zakona, a ga Državni zbor ni potrdil, kar zelo otežuje delo vlade pri obvladovanju epidemije. Ob tem velja pripomniti, da je to sestavni del poskusov rušenja vlade, kar poskuša opozicija doseči ne glede na posledice na življenje in zdravje ljudi.

Glede drugega pa jim je povedal, da je vlada po zakonu o STA dolžna zagotoviti primerno financiranje agencije. Obenem je posebej opozoril še na amandma k sedmemu protikoronskemu paketu, “ki je bil vložen zgolj zato, ker se je vlada takrat že izgovarjala na nekakšno pogodbo med STA in vlado, in je bil sprejet, da do teh izgovorov ne bi več prišlo, pa se vendarle tega zakona ne upošteva”. Kot je še dodal, so poslanci več kot očitno dobro seznanjeni s situacijo glede STA, ki “nedvomno vpliva na medijsko svobodo in sliko Slovenije”.

Obenem je potrdil svojo oceno, podano na četrtkovih Dnevih pravnikov, da smo v Sloveniji priča razgradnji pravnega sistema. Kot je dejal, je pravna država resda širok pojem, “a v določenem delu, ko del oblasti ne spoštuje zakona, ko ga ignorira, si ga prikraja, tako kot ji ustreza, potem je dejstvo, da je pravna država v razgradnji”.

O kritičnih tvitih Janše na račun Evropskega parlamenta, misije in in ‘t Veldove ter ostrih odzivih, ki so jih bili ti deležni, danes na sestanku niso posebej govorili.

Je pa Zorčič že pred tem na Twitterju pozval tako Janšo kot zunanjega ministra Anžeta Logarja in predsednika republike Boruta Pahorja, da se pogovorijo o načinu komunikacije s predstavniki drugih držav in EU institucij, saj “zadnja twitter korespondenca presega vse meje dobrega okusa in je v nasprotju z deklaracijo o zunanji politiki”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen