Policija zavrača očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev na torkovih protestih, hujskač Stevanović še vedno pridržan

1

Policisti so v torek na protestih pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrača.

Pri osebah, ki so jih pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja, gre za sum storitve kaznivih dejanja hujskanja k upiranju in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Dve osebi sta še vedno v policijskem pridržanju, saj policija še zbira obvestila in dokaze. Za eno osebo pa je bilo pridržanje odpravljeno, nahaja pa se bolnišnici, je pojasnil Sladič v današnji izjavi za javnost.

Na policiji so kasneje dodatno pojasnili, da so omenjeno osebo policisti pred tem prijeli zaradi suma storitve kaznivega dejanja “sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje”. Ker se je po navedbah policije oseba ob prijetju upirala, so zoper njo uporabili telesno silo.

“Med postopkom in transportom do službenega vozila so policisti osebi, ki je začela kazati znake bolezenskega stanja, nudili prvo pomoč ter takoj zaprosili za zdravniško pomoč, ki je osebo prevzela,” so dodali na policiji. Po njihovih podatkih je bila oseba odpeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi podanega suma kaznivega dejanja. Kot so za STA pojasnili na policiji, gre za osebo, za katero je UKC Ljubljana dopoldne sporočil, da “je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov”.

Po besedah Sladiča se je sicer ena od pridržanih oseb sama zglasila na policiji, in sicer na policijski postaji na območju Gorenjske. Ker so bili podani razlogi za sum, da je ta oseba storila kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, je bilo po njegovih besedah dovolj razlogov za odreditev policijskega pridržanja.

Sladič o imenih danes ni govoril, je pa znano, da sta bila med pridržanimi tudi glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu, ter predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode.

Resni.ca je danes popoldne na Facebooku zapisala, da je Stevanović, ki naj bi se po poročanju medijev sam predal policiji, še vedno pridržan. “Zaslišanja še ni bilo. Po besedah odvetnika ga lahko zadržijo za največ 48 ur,” so dodali v stranki. V komentarju pod eno od objav na Facebooku je stranka sicer navedla, da so se Stevanović in njegova ekipa po začetku izgredov na torkovih protestih umaknili v trgovski center Aleja, kjer naj bi imeli sestanek.

Po Sladičevih besedah je sicer policija na torkovih protestih uporabila veliko različnih policijskih pooblastil in prisilnih sredstev. Tokrat je po njegovih besedah uporabila nekaj več plinskih sredstev, in sicer prek 400 plinskih nabojev in ročnih bomb, na različnih lokacijah pa je bil uporabljen tudi vodni curek s primesjo plinskega sredstva. Po njegovih navedbah pa ne drži, da bi policija solzivec metala tudi iz helikopterja.

Očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrača. Izpostavil je, da so v svojih postopkih zaznali poškodbo dveh oseb (ena je bila hospitalizirana), v obeh primerih pa je šlo za lažje poškodbe. V smislu sorazmernosti uporabe prisilnih sredstev pa so v pretežnem delu uporabljali plinska sredstva, kjer ne prihaja do poškodb oseb, učinek pa je kar velik in je s tem možno nasilne posameznike in skupine, ki razgrajajo, učinkovito odvrniti od nadaljnjih napadov.

Zagotovil je, da odločitev glede odziva policije nikakor ni bila politična, ampak je šlo za povsem strokovno odločitev. “Policija je samostojno ocenjevala brez kakršnega koli vpliva politike ali narekov, kako in kdaj ukrepati,” je poudaril. Pojasnil je, da so prisilna sredstva uporabili, ko so bili za to podani pogoji, ki pa so hujše in množične kršitve javnega reda in miru.

Tako so jih po njegovih besedah uporabili, ko je prišlo do poskusa preprečitve uradnega dejanja, metanja predmetov v policijska vozila, poškodovanja policijskih vozil in policistov. Po Sladičevih besedah so med šestimi policisti, ki so bili med protesti lažje poškodovani, štirje poškodbe dobili, ker so vanje metali različne predmete, predvsem granitne kocke. Potrdil je, da so bile med kršitelji tudi skupine, ki že od prej poznane kot nasilne, pa tudi člani navijaških skupin.

Ob navedbi, da so posledice solzivca čutili tudi ljudje, ki so bili tam po naključju, denimo družine z otoki v Tivoliju, je Sladič dejal, da je bila dinamika nasilnih izgrednikov zelo pestra, najbolj nasilni izgredniki pa so delovali na več lokacijah hkrati. Izpostavil je tudi, da je policija dan pred protesti preventivno opozarjala širšo javnost na nevarnost in odsvetovala vodenje otrok na proteste.

Tako za uporabo prisilnih sredstev, kot tudi ostalih postopkov policije bodo z analizo, ki se bo v teh dneh zagotovo izvedla, ocenili učinkovitost, je napovedal Sladič.

Število komentarjev: 1
  1. METULJ pravi

    Ko Ljubljančani gledamo te brezdelne horde protestnikov, ki jih vodijo v nasilje nekarizmatični leni osebki vseh sort, sporočamo policajem: Dajte policaji v bodoče spet izvest čistilno akcijo teh osebkov z ulic in cest, kateri ogrožajo varnost in zdravje ljudi in delajo materialno škodo!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen