Policija preiskuje grožnje s smrtjo Janši in drugim politikom, slovenski politični vrh grožnje obsodil, grožnje obsodili tudi nekateri pravosodni ministri sosednjih držav

0

Znanih je več podrobnosti o grožnjah s smrtjo, ki jih je v teh dneh dobilo več politikov in poslanski skupini SNS in DeSUS. Grožnje so med drugim obsodili predsednik države Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in politiki ter politične stranke. Grožnje s smrtjo premierju Janši so obsodili tudi nekateri pravosodni ministri sosednjih držav.

Policija pa je že začela zbiranje obvestil o pošiljkah in odkrivanjem možnih storilcev.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša ter predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin sta v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. Janši so poslali tudi fotografiji, na katerih so bile na njegovem obrazu in obrazih ožjih družinskih članov narisane tarče. Pošiljki sta bili naslovljeni na njun domači naslov. Pošiljko v kateri je bil zgolj naboj, je prejel tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, prav tako so pošiljke z grožnjami prišle v DZ za poslanski skupini DeSUS in SNS. Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti je za STA potrdil, da je tudi sam v petek prejel na domač naslov pošiljko z grožnjo. Po informacijah nekaterih medijev naj bi bila takšna pošiljka naslovljena tudi na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak je policija na posamezne naslove že poslala kriminaliste, s ciljem, da bi ta “zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije”, je dejal. Pregon za takšno kaznivo dejanje se po njegovih besedah začne na predlog, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov.

V vseh primerih je šlo za poštne pošiljke. Na Pošti Slovenije so sicer za STA pojasnili, da posebej pregledajo vse poštne pošiljke za določene državne organe in državnike tako za njihove službene kot tudi za njihove stalne in začasne domače naslove. V primeru odkritja nevarne, prepovedane ali sumljive vsebine pošta obvesti pristojne organe, poseganje v vsebino poštnih pošiljk pa je dovoljeno le pristojnim organom.

Janša se je odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal, da “že sedem dolgih let čakamo, da bo predsednik republike Borut Pahor obsodil grožnje s smrtjo na enak način, kot v času, ko so grozili njemu, ko je bil predsednik vlade. Ter terjal enako ostro ukrepanje in enake sankcije”. Dodal je še ključnik “dvojni vatli”. “Pričakujem, da bosta policija in tožilstvo odreagirala po zakonu oziroma tako, kot sta v primeru grožnje Pahorju,” pa so naknadno Janšev odziv za STA sporočili iz njegovega kabineta.

Minister Hojs je v odzivu dejal, da so takšne grožnje za demokratično družbo nesprejemljive in zavržne. Ob tem je izpostavil, da ga čudi, da niso vse politične stranke enotno zavrnile oziroma obsodile takšnih dejanj. Hojs ob tem pričakuje, da bo policija naredila vse, kar je v njeni moči, da izsledi storilce. Ob tem je še dodal, da so takšne grožnje “sproducirane tudi zaradi precej blagega ali po moji oceni neprimernega odziva tožilstva v preteklosti”.

Grožnje najostreje obsojajo v SDS. Menijo, da so tovrstni napadi neposredna posledica pasivnih institucij, medijev, ki ustvarjajo klimo tolerance do nasilja, in opozicije, ki nasilja ni sposobna jasno obsoditi, mestoma ga celo podpihuje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so tovrstni napadi zavržni in obsojanja vredni. Od pristojnih institucij pričakujejo, da bodo primer obravnavale z vso resnostjo, od nosilcev političnih funkcij pa, da grožnje obsodijo.

Odzvali so se tudi v NSi, kjer ostro obsojajo kakršno koli grožnjo s smrtjo komur koli in pričakujejo, da se bodo pristojni organi odločno odzvali in poiskali tiste, ki v državi netijo nestrpnost in sovraštvo, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

V SMC ob grožnjah s smrtjo menijo, da je treba tovrstne grožnje in nedopustne pritiske vsakič znova obsoditi.

Med sumljivimi pošiljkami, ki so prispele v DZ, sta bili tudi dve, naslovljeni na poslanski skupini SNS in DeSUS. V omenjenih poslanskih skupinah pošiljk niso prevzeli, saj so jih pristojne službe DZ predale policiji. Predsednik SNS pa je prepričan, da gre za udar na desno politično opcijo.

Predsednik republike Borut Pahor meni, da “moramo zelo glasno in jasno reči, da smo demokratična družba in da vse lahko uredimo na miren način ter da grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti”. Zavezal se je, da bo naredil vse, da nasilnim praksam “ne damo domovinske pravice”. Po njegovi oceni smo v času, ko dialog in sodelovanje nista popularna. Vseeno pa je vse pozval k spoštljivi komunikaciji.

Predsednik DZ Igor Zorčič je poudaril, da najostreje obsoja vse grožnje, ki so izrečene bodisi politikom bodisi kateremukoli drugemu človeku. Poudaril je, da so takšne grožnje obsojanja vredne. Je pa ob tem pozval tudi vse politike, da komunicirajo strpno, predvsem na družbenih omrežjih.

V opozicijskih LMŠ, SD in SAB so grožnje s smrtjo označili za nesprejemljive. Ob tem so v SAB in LMŠ izrazili pričakovanje, da pristojni organi čim prej raziščejo okoliščine dogodka in javnost seznanijo z ugotovitvami.

Predsednica SD Tanja Fajon je v zapisu na Twitterju grožnje s smrtjo označila za zavržno dejanje. “Tovrstne grožnje politikom, družini, komurkoli v naši družbi so nesprejemljive,” je zapisala. Kot je dodala, takšno ravnanje ostro obsoja.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je poudarila, da so razmere v državi slabe, za takšno stanje, ki se odraža tudi na protestih, pa je po njeni oceni odgovorna vlada. V stranki so tako prepričani, da lahko zgolj predčasne volitve situacijo v državi nekoliko umirijo. “Seveda pa je kakršnakoli grožnja komurkoli v naši državi nesprejemljiva,” je dodala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen