Papež Frančišek z mašo uradno odprl sinodo o reformi Cerkve

0

Papež Frančišek je danes z mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu uradno odprl dveletno sinodo o reformi katoliške cerkve. Pri bogoslužju pred več deset kardinali, škofi in laiki je poudaril, da prva faza sinode pripada v prvi vrsti vernikom v lokalnih cerkvah in škofijah po vsem svetu. Tem kristjanom želi Vatikan prisluhniti, je dejal.

“Sinoda ni nikakršna cerkvena konvencija, nikakršno študijsko zasedanje ali političen proces, ni parlament,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Frančišek. Vse vernike je pozval, naj aktivno sodelujejo pri cerkveni ureditvi. “Sinoda je duhovni trenutek. Protagonist sinode je Sveti duh,” je dodal.

Sinoda, ki jo je Frančišek napovedal junija, se začenja z dobro pol leta trajajočo fazo na ravni lokalnih cerkva. Nato v letih 2022 in 2023 sledi proces na svetovni ravni, ki naj bi se iztekel oktobra 2023 na škofovski konferenci v Rimu.

Takrat se želi papež s škofi posvetovati o novih pravilih znotraj Cerkve, ki bi jih nato zapisali v apostolsko pismo. To pa bi predstavljalo smernice za reforme v Cerkvi, po katerih bi se lahko ravnale vse župnije po svetu, še piše dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen