Obnovljeni Ljudski vrt s kipom Josipa Primožiča – Toša. Zdaj na vrsti obnova Dvorane Tabor, pri slednji Vlada RS zagotovila 3,2 milijona evrov.

0

V Mariboru so danes slovesno odprli obnovljene prostore stadiona Ljudski vrt. Po zaključeni rekonstrukciji zahodne tribune je občina uredila tudi promenado ob Ljudskem vrtu, ki jo po novem krasi kip telovadca in umetnika Josipa Primožiča – Toša. Naslednja na vrsti za obnovo je Dvorana Tabor, kjer je bila danes uvedba izvajalca v delo.

Obnova zahodne tribune Ljudskega vrta, ki je sledila dokončanju ureditve prostorov pod južno in severno tribuno, se je zaključila na začetku poletja. Streha z znamenitim lokom ohranja prejšnjo podobo, so pa med drugim zamenjali sedeže ter zgradili povezovalni hodnik s severnim in južnim traktom, dvigalo in platforme za kamere.

Kasneje so uredili tudi okolico Ljudskega vrta z vzpostavitvijo Promenade Josipa Primožiča – Toša ob zahodnem delu dvorane Lukna in postavitvijo manjšega parka ob njej. Tam so danes odkrili spomenik omenjenega telovadca, ki ga je izdelala akademska kiparka Vlasta Zorko.

Za postavitev tega kipa si je že več let prizadevala skupina Mariborčanov, ki je tudi zbrala sredstva za njegovo izdelavo. Predsednik njihovega društva Ivan Gorjup je pojasnil, da želijo s tem iztrgati tega pomembnega človeka iz pozabe. “Da bo Maribor lahko izkoristil svoje priložnosti, potrebuje samozavestne, tudi drzne in širokopotezne meščane in meščanke, ki imajo radi to mesto. Josip Primožič – Tošo je bil eden takšnih ljudi – ljudi, ki so splezali visoko in spodbujajo k vrhu tudi druge,” je povedal v govoru na današnji slovesnosti.

Kip so danes predali v nadaljnjo skrb mariborski občini in župan Saša Arsenovič se je javno zavezal, da bodo dobro skrbeli zanj. Kot je dejal, je štirikratni svetovni prvak Josip Primožič – Tošo lahko navdih za ostale Mariborčane in Mariborčanke, obnovljeno območje Ljudskega vrta pa prostor, kjer lahko izživijo svoje sanje. “Želimo si, da to postane prostor spominov in prihodnosti,” je dejal.

Z vlaganji v športno infrastrukturo želi občina po besedah Arsenoviča dvigovati kakovost življenja v mestu, svojih načrtov pa še zdaleč ni izčrpala. Spomnil je, da nameravajo med drugim tudi obnoviti Langerjevo vilo ob stadionu, kjer bo sedež mestne četrti Koroška vrata, in postaviti prvi športni vrtec v mestu. Prav tako naj bi obnovili tamkajšnje košarkarsko igrišče in ga poimenovali po Ivu Daneuu, postavili fitnes na prostem in montažno teniško dvorano ter zgradili garažno hišo pod pomožnim nogometnim igriščem Ljudskega vrta.

Zaenkrat zaključena dela v Ljudskem vrtu so po besedah podžupana Sama Petra Medveda stala nekaj manj kot osem milijonov evrov.

Obenem so danes z uvedbo izvajalca v delo uradno začeli obnovo Dvorane Tabor. Zaradi previsokih ponudb na prvem razpisu za izvedbo gradnje so morali ponoviti razpis, zato se je projekt podražil, glavnina del pa bo izvedena prihodnje leto. Pogodbena vrednost za prvo fazo obnove dvorane je po novem 4,3 milijona evrov, od tega bo 3,2 milijona evrov prispevala država. “Od danes naprej je torej Dvorana Tabor gradbišče,” je povedal Medved.

Še vedno pa se zatika pri obnovi srednjega bazena v pokritem kopališču Pristan, ki je že več let zaprt. Medved je danes pojasnil, da so izvajalcu na njegovo prošnjo podaljšali rok za dokončanje del do konca novembra. Tako upa, da bodo do konca leta vendarle lahko odprli bazen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen