Nov rekord smrtnih žrtev covida-19 v Rusiji

0

z Rusije so danes sporočili, da so v zadnjih 24 urah potrdili najvišjo raven tako glede novih okužb z novim koronavirusom kot smrtnih primerov zaradi covida-19, pri čemer se cepljenje v državi izvaja počasi, uvedenih pa je bilo le malo omejitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji so po uradnih podatkih v zadnjem dnevu zabeležili 31.299 novih okužb in 986 smrti zaradi covida-19, tako da je število smrti naraslo na 220.315, kar je največ v Evropi.

Kljub temu je po podatkih spletne strani Gogov, ki zbira podatke glede covida-19 iz vseh ruskih regij, v državi zaenkrat v celoti cepljenih le 31 odstotkov Rusov.

Zaradi pomanjkanja strogih omejitev se je virus lahko razširil, čeprav so v številnih regijah za dostop do javnih prostorov ponovno uvedli potrdilo PCT, še poroča AFP.

Kremelj kljub nizki stopnji cepljenja v državi zavrača ponovno uvedbo strožjih omejitev za zajezitev okužb z novi koronavirusom in vztraja, da morajo oblasti zagotoviti, da “gospodarstvo še naprej deluje”.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek ponovno izključil možnost zapiranja države in dejal, da je treba “še naprej pojasnjevati ljudem, da se je treba cepiti”.

Peskov je dejal tudi, da je ruski zdravstveni sistem pripravljen na povečanje števila covidnih bolnikov in ni preobremenjen. “Celotna zdravstvena infrastruktura je mobilizirana,” je dodal.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je za porast širjenje virusa okrivil vedenje državljanov in jih pozval, naj se cepijo. “Če ne bomo uvedli splošnih omejevalnih ukrepov, tvegamo, da se bo število primerov še naprej povečevalo,” je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Čeprav je že mesece na voljo več cepiv, ki so jih razvili v Rusiji, se oblasti še vedno trudijo prepričati prebivalstvo, ki je do cepljenja skeptično. Neodvisne ankete namreč kažejo, da se več kot polovica Rusov ne namerava cepiti.

Moskva, ki je epicenter okužb z novim koronavirusom v Rusiji, se je doslej vzdržala uvedbe omejitev, vendar so v ponedeljek napovedali, da bodo po prestolnici odprli večje število mest, kjer bodo prebivalci lahko opravili brezplačen hiter test.

Neodvisni strokovnjaki so ruske oblasti medtem obtožili, da podcenjujejo resnost epidemije v Rusiji, še poroča AFP.

Na podlagi širše opredelitve smrti, povezanih z novim koronavirusom, je statistična agencija Rosstat prejšnji teden navedla, da je do konca avgusta v Rusiji umrlo več kot 400.000 covidnih bolnikov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen