Newyorške borze v upanju na skorajšnji dogovor o javnem dolgu ZDA v zelenem

0

Trgovanje na newyorških borzah se je danes začelo v pozitivnem vzdušju. Vlagatelji so optimistični, ker verjamejo, da bo v ameriškem kongresu vendarle prišlo do dogovora o zvišanju meje javnega dolga. Če se to ne bi zgodilo, namreč ZDA čez 14 dni ne bi mogle poravnati svojih dolgov, to pa bi lahko zamajalo ameriško in svetovno gospodarstvo.

Indeks Standard & Poor’s 500 je doslej napredoval za 1,42 odstotka, industrijski indeks Dow Jones za 1,48 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 1,49 odstotka.

Ameriški senatorji so se zelo približali dogovoru o zvišanju meje javnega dolga. Demokrati so namreč potrdili, da so tik pred tem, da potrdijo predlog republikancev, po katerem naj bi mejo zvišali za dva meseca. Če do zvišanja meje ne pride, bi bile lahko ZDA po 18. oktobru plačilno nesposobne, kar bi zamajalo ameriško gospodarstvo, posledično pa bi lahko sledila svetovna recesija, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Brez večjih pretresov teče tudi trgovanje na osrednjih evropskih borzah. V Frankfurtu je indeks DAX doslej napredoval za 1,40 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 za 1,53 odstotka, v Londonu pa indeks FTSE 100 za 1,19 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen