Neverjetno, Evropski judovski kongres od premierja Janše zahteva opravičilo zaradi domnevnega namigovanja

8

Evropski judovski kongres (EJC) pričakuje opravičilo slovenskega premiera Janez Janše za tvit, v katerem je evropske poslance označil za “Soroseve lutke”. Tvit so ocenili kot antisemitsko namigovanje, poroča spletni portal MMC. Zgroženost nad Janševim četrtkovim tvitom so izrazili tudi v Judovskem kulturnem centru.

Janša je v četrtek na Twitterju objavil sliko, ki prikazuje domnevne povezave judovskega milijarderja Georgea Sorosa z nekaterimi evropskimi poslanci in poslankami s pripisom “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu”.

Tvit je objavil v povezavi z obiskom delegacije Evropskega parlamenta pod vodstvom nizozemske evroposlanke Sophie In ‘t Veld, ki je v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Na fotografiji je kot Soroseva lutka bila tudi In ‘t Veldova.

Predsednik Evropskega judovskega kongresa (EJC) Moše Kantor je za MMC povedal, da v EJC upajo, da se bo premier Janša opravičil za svoje antisemitsko namigovanje.

“Ta vrsta podob, ki namigujejo, da je Jud nekakšen mogočen lutkar, ki nadzira politike in izvaja neupravičen vpliv, ima zelo resne zgodovinske antisemitske konotacije in obuja izjemno skrb vzbujajoče obtožbe, ki so v preteklosti služile za upravičevanje napadov na Jude. Upamo, da se bo premier Janša opravičil za to namigovanje in zagotovil, da bodo vsakršni antisemitski motivi ostali zunaj slovenske politične in diplomatske razprave,” je za MMC sporočil Kantor.

Zgroženost nad Janševim tvitom je izrazil tudi direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl. “Zgroženi smo, pa hkrati čisto nič presenečeni nad nizkotnim antisemitizmom, ki ga v sramoto vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije po Evropi razkazuje Janez Janša,” je dejal za MMC.

Waltl je opozoril še, da nekatere stranke in združenja “poveličujejo fašizem in nacizem ter zgodovinsko kolaborantstvo z njima in netijo sovraštvo v bolestnem hrepenenju po reprizi 30. in 40. let prejšnjega stoletja”.

Št. komentarjev: 8
 1. Exodus pravi

  Jaz pa še vedno čakam, da spodijo SD iz ukradene vile!
  Janša je samo skiciral del objave na uradni spletni strani Soroševega društva. Tukaj ni ničesar spornega. Oni so pač člani tega društva. Antisemitizem nima nič s tem.

 2. Re gornjemu pravi

  Sramoti nas povsod, tudi tu ni nič spornega

 3. Exodus pravi

  Sramoti nas v resnici Kučan in njegovi fusbalerski navdušenci na naših cestah. Sramoti nas javna rtv in marsikateri marksist na javnem položaju!

  1. Re gornjemu pravi

   Ti v svoji zaslepljenosti res ne ločiš vec semena od plevela. Uporno trdiš, da nas sramoti Kučan? Starček, ki večino časa preživi doma na kavču? Glavno sramoto pa sprejemaš? Da nam bo, če bo tako naprej, eu odvzela predsedstvo, oz.skrajšala mandat, zakaj misliš se bo to zgodilo? Zaradi tega tvojega domišljavega imbecila!

 4. Exodus pravi

  Kučan brez obsodbe sedi doma na kavču! On je kriv kraje slov. denarja, on je kriv izdaje Slov. leta 1991 in on je kriv, da imamo kar imamo – komunistično vodene državne ustanove!

  1. Re gornjemu pravi

   Ti si čisto obseden s svojim eskobarjem! Po tvoje je vsa krivda izpred 30 let, ne vidiš pa tega , kar se dogaja okrog tebe. Seveda, v kleti Trstenjakove je vedno ” tema”.

  2. Gasilec pravi

   Koliko obsodb bi pa tvoj šef že moral imeti?

   1. Micka Kovačeva pravi

    Ta naš primitivec se že ne bo opravičil

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen