Nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell umrl zaradi covida-19

0

ekdanji ameriški državni sekretar Colin Powell je umrl zaradi covida-19, je danes sporočila njegova družina. Powell je bil odlikovan ameriški general med prvo zalivsko vojno in nato prvi temnopolti ameriški zunanji minister. Njegovo politično kariero je sicer zaznamoval napad na Irak. Star je bil 84 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili njegovi svojci, je umrl po zapletih zaradi covida-19. Bil je sicer polno cepljen, zdravili pa so ga v nacionalnem medicinskem centru Walterja Reeda v Marylandu.

“Izgubili smo izjemnega in ljubečega moža, očeta, dedka in velikega Američana,” so objavili svojci na spletnih družbenih omrežjih. Od leta 1962 je bil poročen z Almo Powell, s katero imata sina in dve hčerki.

Powell, sin priseljencev z Jamajke, je bil ameriški general s štirimi zvezdicami. Med drugim je načeloval tudi združenemu poveljstvu ameriških sil (1989-1993), v letih od 1987 do 1989 pa je bil tudi svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Ronalda Reagana.

Leta 2000 ga je tedanji novoizvoljeni predsednik ZDA George Bush mlajši imenoval za novega državnega sekretarja. “General Powell je ameriški junak, zgled in velika ameriška zgodba,” ga je tedaj opisal Bush.

A že leta 2003 se je znašel v zgodbi, ki je omadeževala njegov ugled – februarja 2003 je v Varnostnem svetu Združenih narodov utemeljeval potrebo napada na Irak, ker da ima zaloge orožja za množično uničevanje. A kasneje se je izkazalo, da so bili dokazi, ki jih je predstavljal, lažni in prirejeni. So pa na tej podlagi ZDA z zavezniki marca tistega leta sprožile napad na Irak.

Powell je sicer dolgo okleval pred napadom na Irak, ki pa so ga v Bushevi administraciji zelo glasno zagovarjali. Na koncu ga je kljub lastnim pomislekom podprl tudi sam in opravil govor v VS ZN, ki se je potem zapisal v zgodovino.

Da je bil ta govor velik madež za ZDA in za njegovo kariero, je kasneje priznal tudi Powell sam. “Bilo je boleče. Še vedno je,” je dejal po poročanju AFP.

Ne glede na to se ga v ZDA spominjajo kot velikega moža. George Bush mlajši je izpostavil, da je bil spoštovan doma in v tujini. Sedanji obrambni minister Lloyd Austin pa je izpostavil, da je svet s smrtjo Powella izgubil “enega največjih voditeljev, kar jih je bilo”. Označil ga je za “človeka , ki so ga spoštovali povsod po svetu,” je dejal Austin, sicer prvi temnopolti obrambni sekretar ZDA.

Spoštovanje Powellu so izrekli tudi v Sloveniji. Kot je zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju, je umrl “zaprisežen atlanticist”, torej zagovornik čezatlantskega zavezništva, “ki je pomembno oblikoval odnose v svetu in odnose med EU in ZDA”.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da so ZDA izgubile neposrednega politika, Evropejci pa graditelja čezatlantskih odnosov. Spomnil je tudi, da je bil kot general zelo pomemben tudi v času združevanja obeh Nemčij.

Spomnil se ga je tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, sicer glavni zagovornik ameriškega napada na Irak leta 2003. Powel je bil steber na mednarodnem prizorišču in “človek, ki bi še vedno lahko veliko dal tako ZDA kot svetu”.

Powell se je rodil leta 1937 v New Yorku in diplomiral iz geologije. Pridružil se je vojski in si leta 1958 prislužil čin poročnika, nakar so ga poslali v Zahodno Nemčijo. V 60. letih je bil dvakrat v Vietnamu, kjer je bil tudi ranjen. Zatem pa se je začela njegova vojaška kariera strmo vzpenjati.

Med prvo zalivsko vojno leta 1991, ki jo je po iraški zasedbi Kuvajta sprožil ameriški predsednik George Bush starejši, je bil eden glavnih “obrazov” te vojne. Hitra zmaga nad Sadamom Huseinom je slavo prinesla tudi njemu in kot navaja AFP, se ga je celo omenjalo za predsedniškega kandidata.

Leta 1993 – tedaj že pod predsednikom Billom Clintonom – se je umaknil iz združenega poveljstva ameriških sil in se upokojil. Zatem se je posvetil humanitarnemu delu z mladimi, dokler ga ni George Bush mlajši imenoval za 65. ameriškega državnega sekretarja. Na tem položaju je bil do leta 2005, ko ga je nasledila Condoleeza Rice.

Čeprav se je imel celo življenje za republikanca, je potem leta 2008 zamenjal politično opredelitev in v predsedniški tekmi za Belo hišo podprl demokrata Baracka Obamo. Prvega temnopoltega predsednika ZDA je podprl še enkrat, nato pa je podprl tudi kandidaturo Hillary Clinton in nazadnje tudi Joeja Bidna, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen