[Na delu je odpadkovna mafija] Minister Vizjak objavljeni posnetek pogovora s tajkunom Petanom označil za manipulacijo in lepljenko

5

Plačevanje davkov je nujno in za tem stojim, je v prvem odzivu po objavi posnetka, na katerih naj bi kot takratni gospodarski minister podjetniku Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka, poudaril okoljski minister Andrej Vizjak. Posnetek in njegovo celotno montažo je označil za manipulacijo, prst pa uperil proti “odpadkovni mafiji”.

“Z moje strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem,” je Vizjak poudaril ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije.

POP TV je v ponedeljek objavil 14 let star posnetek, na katerem naj bi Vizjak Petanu v času prve Janševe vlade predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Obenem mu je ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo ta pristal na njegove pogoje.

Vizjak je na objavljenem posnetku plačevanje davkov državi opisal kot “glupo” in večkrat ponovil, da lahko Petanu zagotovi politično podporo pri tem, navaja portal 24ur.com. Gre za, kot je slišati s posnetka, nekaj čez 30 milijonov evrov. “Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran za tako bedasto stvar. Daj mi ti povej. Meni je to totalno nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem koliko milijonov, šel za plačevanje davkov,” je slišati.

Vizjak je danes posnetek označil za zmanipulirano lepljenko, ki je po njegovem plod sodelovanja podjetnika Martina Odlazka in “njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi”. Tudi sicer je Vizjak prst uperil proti “odpadkovni mafiji”.

“Tega konstrukta si ne znam drugače razlagati, kot da gre za poskus likvidacije mene s tega položaja v povezavi z ‘odpadkovno zgodbo’. Doslej je vedno ‘odpadkovna mafija’ likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza,” je dejal Vizjak.

Spomnil je, da je okoljsko ministrstvo pripravilo zakon o varstvu okolja, ki po njegovih besedah sledi načelom varovanja okolja in interesom ljudi, podpirajo pa ga tudi nevladne organizacije. “To pomeni konec velikim dobičkom te smetarske mafije,” je dejal.

“Z gospodom Petanom se nikoli nisem dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu ali čemerkoli drugem. Res gre za hude obtožbe. Tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni,” je še izpostavil Vizjak. Po njegovem mnenju ni naključje, da so 14 let star posnetek “oz. lepljenko nekaterih izjav” objavili ob posredovanju predloga zakona o varstvu okolja vladi. Dejal je še, da želi priti resnici do dna.

Na objavo Vizjakovega posnetka se je med drugim odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. “Več let star prisluh ministra Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade,” je zapisal na Twitterju. Kot je dodal, mu je bilo povedano tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov. “Če spremljamo njihove portale, radie in tisk, je jasno vse,” je sklenil Hojs.

Med vladnim obiskom obalno-kraške regije je Hojs ocenil, da gre pri posnetku za prisluhe ali pa montažo, kot je dejal že Vizjak.

Na novinarsko vprašanje, ali bo podal prijavo, je odvrnil, da je notarsko overjeno prijavo podal že leta 2012 zoper ministra za zdravje. “Ko se bo tam kaj premaknilo, bom pa podal še to prijavo,” je dejal in dodal, da organom pregona zaupa in upa, da bodo začeli na prijavi iz leta 2012. “Leto in pol sem minister in nimam nobene informacije, da so kaj naredili s tisto prijavo,” je dejal.

Št. komentarjev: 5
 1. Exodus pravi

  Doslej je vedno ‘odpadkovna mafija’ likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza,” je dejal Vizjak.
  To je vse kar je!

 2. matej pravi

  Vizjak drži se! Mi smo s tabo! Demokrati.

 3. Lali pravi

  Vizjak mi pride na prej kot kakšen lik iz Mustrovih stripov, denimo vitez ropar 🙂

 4. Re gornjemu pravi

  Upam, da Vizjaku ja kdo ne verjame, kot zaslepljenec zgoraj!

 5. Gasilec pravi

  Tudi on spada mednje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen