Na delovnem obisku v Sloveniji danes evropska komisarka Gabrielova

0

V Sloveniji se bo danes na delovnem obisku mudila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel. Gabrielova bo dopoldne skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom odprla mednarodno konferenco Next Round.eu, popoldne pa bo sodelovala na konferenci o novem evropskem raziskovalnem prostoru.

Naslov letošnje mednarodne dvodnevne inovacijske konference Next Round.eu je Naslednja generacija tehnoloških start-up velikanov bo evropska. Glavni poudarek konference bo na investicijskih priložnostih za slovenska in evropska podjetja v razširitveni fazi, so sporočili organizatorji konference. Konferenca bo potekala v Kristalni palači v Ljubljani.

Dogodek bo letos povezal preko 320 udeležencev, med njimi 80 mednarodnih in domačih vlagateljev tveganega kapitala iz srednje in vzhodne Evrope s 140 tehnološkimi start-up podjetji iz vse Evrope – od tega 30 iz Slovenije, ki lahko pridobijo možnost financiranja v obsegu od pet do 50 milijonov evrov.

Uvodna nagovora na konferenci bosta imela tudi Gabrielova in Počivalšek.

Gabrielova bo nato obiskala zagonsko vas v Digitalnem središču Slovenije, kjer bo skupaj z državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simonom Zajcem spoznala uspešne slovenske start-up in scale-up podjetnike, si ogledala njihove fizične in virtualne stojnice ter podala izjavo za medije.

Komisarka bo nato popoldne na Brdu pri Kranju skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec odprla konferenco slovenskega predsedstva Svetu EU z naslovom Novi evropski raziskovalni prostor – k odgovorni družbi tretjega tisočletja.

Na dvodnevni konferenci Nova ERA, ki bo potekala v torek in sredo ter bo združila ključne evropske deležnike, bodo v ospredju razprave o vlogi evropskega raziskovalnega prostora (ERA) za odprto znanost, gospodarstvo, raziskovalno infrastrukturo in raziskovalne kariere.

Odprtju konference bo sledila okrogla miza z ministri o tem, kaj lahko države članice naredijo, da bo evropski raziskovalni prostor boljši. Poleg Kustečeve bodo v pogovoru sodelovali francoska ministrica za visoko izobraževanje Frederique Vidal, švedska ministrica za visoko šolstvo in raziskave Matilda Ernkrans ter portugalski minister za raziskave Manuel Heitor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen