Milan Zver: Boj proti dopingu je pomemben del evropskih politik na področju športa

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na parlamentarnem odboru CULT sodeloval v razpravi o boju proti dopingu, kjer je v začetku načrte Svetovne protidopinške organizacije (WADA) predstavil njen predsednik Witold Banka, nekdanji atlet in tudi nekdanji poljski minister za šport.

Kot je izpostavil dr. Zver, je boj proti dopingu in drugim nepravilnostim v športu, kot je na primer prirejanje rezultatov, zelo pomemben del evropskih politik na področju športa in WADA predstavlja “našega ključnega partnerja pri tem boju.”

“Sam sem s Svetovno protidopinško organizacijo sodeloval med letoma 2004 in 2008 v vlogi slovenskega ministra za izobraževanje in šport; najbolj intenzivno pa leta 2008, ko sem bil član izvršilnega odbora WADE in ko je Slovenija predsedovala Svetu EU. V tem času šport uradno sicer še ni bil del EU politike, a to se je spremenilo leta 2009 z Lizbonsko pogodbo in od takrat smo na tem področju naredili velik napredek,” je poudaril poslanec.

Spomnil je, da je program Erasmus+, za katerega je zadolžen kot stalni poročevalec, v pretekli finančni perspektivi prvič vseboval proračunsko postavko za šport. “Med pogajanji za sedanji sedemletni program pa sem se trudil, da bi se ta postavka še povečala in se tudi je, tako da gre sedaj večji odstotek sredstev programa Erasmus+ za šport, pa tudi absolutni znesek za šport se je v tej finančni perspektivi povečal,” je dejal dr. Zver.

“V novi finančni perspektivi smo tudi prvič omogočili mednarodne izmenjave športnih trenerjev. Seveda smo imeli še večje ambicije, želeli smo omogočiti izmenjave vsem športnikom v organiziranem športu, ne le trenerjem, a se države članice žal niso strinjale, se bo pa v prihodnosti zagotovo več dogajalo na tem področju,” je bil prepričan evropski poslanec.

Izrazil je željo, da bi šport postal še bolj viden v evropski politiki, ob tem pa dejal, da “v boju proti nepravilnostim v športu močno potrebujemo sodelovanje s Svetovno protidopinško organizacijo.”  

“Kriminalne strukture niso zainteresirane za močno WADO, za čisti šport,” je menil poslanec in izpostavil tudi kronične težave s financiranjem WADE ter dodal, da bi EU morala tej organizaciji bolj pomagati, “saj je vodilna na področju boja proti dopingu in ohranja najbolj čisti šport na planetu.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen