Mariborski center za krepitev zdravja dobil nove prostore

0

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so danes slovesno odprli nove prostore tamkajšnjega centra za krepitev zdravja, ki je največji v državi. Po besedah vodje centra Nataše Vidnar bodo s tem lahko še bolje uresničevali svoj moto, da ima motivacija za zdrav življenjski slog prednost pred zdravili.

Center sicer deluje že več let. “Naš zdravstvenovzgojni center je bil na razpisu februarja 2018 izbran izmed 25 zdravstvenih domov, ki so postali Center za krepitev zdravja. Kadrovsko smo se okrepili, zaposlili strokovnjake in sedaj je v našem centru za krepitev zdravja 20 zaposlenih. Veseli me, da smo, s skupnimi močmi, uspeli naši mladi ekipi zagotoviti tudi nove primerne prostore,” je ob tej priložnosti povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Skupna vrednost vložka v nove prostore v šestem nadstropju osrednje enote zdravstvenega doma na Vošnjakovi ulici je 373.000 evrov, od tega so bila s strani ministrstva za zdravje zagotovljena projektna sredstva v višini nekaj več kot 292.000 evrov. Za ta sredstva je uspešno kandidirala Mestna občina Maribor po soglasju vseh ostalih občin ustanoviteljic zdravstvenega doma.

“Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je zagotovil sredstva za opremo prostora in potrebno opremo za izvajanje vsebin, ki niso bila predmet razpisa, in sicer v višini 80.800 evrov,” je še dejal Završnik.

Po besedah vodje centra Nataše Vidnar so največji in najbolj prepoznaven center za krepitev zdravja v državi. “Skupaj z našimi na novo zaposlenimi strokovnjaki, ki zajemajo diplomirane medicinske sestre, diplomiranega kineziologa, diplomirano klinično dietetičarko, diplomirane fizioterapevte, magistro psihologije in magistro kinezilogije, izvajamo zdravstveno vzgojne in psihoedukativne delavnice, ki so brezplačne in strokovno vodene, ter se povezujemo z lokalno skupnostjo in medsektorsko delujemo,” je pojasnila.

Centri za krepitev zdravja so samostojne enote v zdravstvenih domovih in izvajajo različne preventivne programe. “Dejavniki tveganja pomembno pripomorejo k razvoju bolezni, zato želimo s sodobnimi zdravstveno vzgojnimi metodami ljudi seznaniti, kako koristno je spremeniti nezdrav način življenja. Skušamo jih motivirati, da se odločijo za zdravo življenje, saj strah pred boleznijo in skrb za zdravje nista zgolj osebni interes, ampak prerašča v družbeno normo,” je povedala Vidnarjeva.

Letno v mariborskem centru za krepitev zdravja, ki pokriva 12 občin oziroma več kot 215.000 prebivalcev, zajemajo s svojimi aktivnostmi od 6000 do 8000 ljudi. Odprtje novih prostorov je zakasnila epidemija covida-19, zaradi katere je bil center fizično skoraj leto dni zaprt. “To je bila šola za vse, da smo ugotovili, kako smo pomembni. Ljudje so nas namreč že klicali, imamo že čakalne vrste za prihod,” je še povedala Vidnarjeva.

Predstojnik centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Radivoje Pribaković Brinovec je pojasnil, da so centri za krepitev zdravja nadgradnja pristopa, ki ga v Sloveniji poznamo že približno 20 let. “Gre za pristop, usmerjen k preprečevanju in obvladovanju kroničnih nenalezljivih bolezni. Ko skozi preventivni pregled pri izbranem osebnem zdravniku ugotovimo tveganja, ki smo jim izpostavljeni, povezana z nezdravim življenjskim slogom ali nekimi težkimi okoliščinami, osebo usmerimo v center za krepitev zdravja, kjer so strokovnjaki, ki pomagajo na različnih področjih. Ne gre preprosto samo za neko hujšanje ali spodbujanje k večji aktivnosti oziroma zdravi prehrani, ampak nudijo celostno podporo,” je povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen