Laschet se je odpovedal položaju ministrskega predsednika Severnega Porenja, postal bo poslanec bundestaga

0

rvak nemških konservativcev CDU Armin Laschet se je odpovedal položaju ministrskega predsednika zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je namreč predsednika deželnega parlamenta davi uradno obvestil, da s torkom postaja poslanec bundestaga, s čimer se mu avtomatsko konča mandat premierja.

Laschet sicer danes še ostaja vršilec dolžnosti ministrskega predsednika, medtem ko bo v torek z uradnim konstituiranjem novega zveznega parlamenta to nalogo za en dan prevzel njegov namestnik Joachim Stamp iz vrst liberalcev (FDP). Že v sredo bo nato deželni parlament na izredni seji za novega premierja predvidoma potrdil aktualnega ministra za promet Hendrika Wüsta, ki ga je deželna CDU v soboto izbrala za Laschetovega naslednika na čelu stranke in vlade.

Ta scenarij je v veliki meri določen z deželno zakonodajo, po kateri zvezni poslanec ne more biti istočasno član vlade Severnega Porenja-Vestfalije. Zato Laschet v trenutku, ko prevzame mandat v bundestagu, dokončno izgubi mandat ministrskega predsednika. Lahko pa še naprej ostane poslanec deželnega parlamenta, kar pomeni, da bo Laschet predvidoma za krajši čas član dveh parlamentov, poroča dpa.

Laschet naj bi tako v sredo iz Berlina odpotoval nazaj v Düsseldorf in se udeležil izredne seje deželnega parlamenta, na kateri bodo glasovali o Wüstu. Črno-rumena koalicija ima namreč v parlamentu le en glas večine.

Laschet je na septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah nastopil kot kanclerski kandidat konservativne unije CDU in CSU. Že pred volitvami je napovedal, da se tudi v primeru poraza – ki ga je nato unija na tudi dejansko doživela – ne bo vrnil nazaj v deželno politiko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen